Fietsen

Polderpadroute: Hoe fijn zo'n rotte route kan zijn

Fietsen

Polderpadroute: Hoe fijn zo'n rotte route kan zijn

Fietsen in de Noordrand van Rotterdam is regelrecht verbazingwekkend. Het 'buiten-groen' blijkt verrassend dicht bij de stad; het landschap wonderlijk gevormd door mensen.

Het Polderpad is een fiets- en wandelroute tussen de rivieren de Schie en de Rotte. Te midden van een druk en verstedelijkt gebied brengt het Polderpad je dwars door het hart van vier groene droogmakerijen. Je ziet vogels, vee, boerderijen met monumentale bomen, hoge vaarten, dijken en gemalen.

Download de complete audioroute in de app Natuur Routes

Hieronder vind je alleen de routebeschrijving van het Polderpad. Wil je bij de punten de bijbehorende verhalen horen? Download de fietsroute in de route app en stap achterop bij Chris Vemer van Radio Rijnmond.

Tip tijdens deze fietsroute

Voor een extra leuk ommetje door Oud Verlaat ga je - als de President Wilsonweg een bocht naar links maakt - rechtdoor, de Wollefoppeweg in. Via kpt 91 naar kpt 92.

Tekst route: Monica Wesseling

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Startpunt

Fietsen in de Noordrand van Rotterdam is regelrecht verbazingwekkend. Het 'buiten-groen' blijkt verrassend dicht bij de stad; het landschap wonderlijk gevormd door mensen. Water dat hoger ligt dan de landerijen, bos bovenop het vuilnis en waterwerken vol met vogels. Ok, de stad blijft steeds nabij en de horizon is nooit helemaal open, maar fietsend langs de Rotte of door bos en polder ben je toch echt even vakantieachtig weg. Start NS Rotterdam-Alexander. Station aan noordzijde verlaten. Meteen aan de onderkant van de roltrap zie je routebordje kpt 9. Dat volgen. Van kpt 9 naar kpt 92.

Startpunt
Startpunt

2Verlaat

Na kpt 92, kpt 93

Verlaat
Verlaat

3Bergen

Na kpt 93, kpt 94

Bergen
Bergen

4De Rotte

Na kpt 94, richting kpt 11

De Rotte
De Rotte

5De Eendragtspolder

Steek na de Eendragtspolder de blauwe brug links over en even linksaf. Je bereikt kpt 11. Naar kpt 6

De Eendragtspolder
De Eendragtspolder
De Eendragtspolder
De Eendragtspolder
De Eendragtspolder
De Eendragtspolder

6Aalscholvers

Vervolg je weg

7Roeien met de riemen...

Houdt kpt 6 aan

Roeien met de riemen...
Roeien met de riemen...

8Keuze

Na de roeibaan heb  je de keuze. In de zomerseizoen kun je met het pontje de Rottemeren oversteken (1) of doorfietsen naar de brug (2) en daar het water kruizen (4 km langer).Van november t/m april vaart er geen pont. Je kunt doorfietsen tot kpt 6, hier de brug oversteken en dan weer terug fietsen.

9Voet- en fietsveren

Aan de overkant van het water linksaf en richting kpt 96/95, of doorgaan

Voet- en fietsveren
Voet- en fietsveren

10Molenviergang

Na kpt 6 naar kpt 96, kpt 95

Molenviergang
Molenviergang

11Rottemeren

Van kpt 95 naar kpt 94. Na kpt 94 eerst kpt 9 aanhouden. Eerste rechtsaf, Kindermakerdreef. Fietspad volgen en rechtsaf richting Rottebandreef nr 2 en 4. Even verderop links aanhouden (Ridderzwamdreef). Dit pad aan de voet van de berg steeds volgen. Na scherpe bocht naar links rechtsaf, brug over. Wordt Stekelzwampad. Blijven volgen. Bij doorgaande weg (bij Wapen van Vidaa) weg oversteken en rechtsaf.

Rottemeren
Rottemeren

12Lage Bergse Bos

Bij kpt 10 linksaf, Kromme Tochtweg, aanvankelijk richting kpt 11. Na de brug Bergse Bosdreerf oversteken en linksaf (Vaandragersdreef). Einde Rotte oversteken en linksaf. Je komt vanzelf bij kpt 9. Vandaar brengt kpt 80 je terug naar station Rotterdam Alexander.

Lage Bergse Bos
Lage Bergse Bos
Lage Bergse Bos
Lage Bergse Bos
Lage Bergse Bos
Lage Bergse Bos

13Eindpunt

Je bent bij het eindpunt aangekomen! Nog niet uitgefietst? Kijk in de app voor de andere fietsroutes van het Polderpad.Of kijk eens op www.polderpad.nl voor bijvoorbeeld de complete versies van de polderverhalen!

Heb je genoten van de Polderpadroute? De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de natuur mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

Eindpunt
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.