Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Laarzenpad - Naardermeer

Waar: Naardermeer

Wandelroute Laarzenpad - Naardermeer
2 uur 2
6,14 km

  Over de route

  Wandel over vlonderpaden en dwars door weilanden. Bij de verschillende observatiepunten kun je vogels kijken.

  Trek je laarzen aan! Volg het avontuurlijke vlonderpad dwars door het zompige moerasbos. Doorkruis grazige weilanden en beloop modderige paden. En geniet vooral van het uitzicht vanaf de twee uitkijkpunten aan het Naardermeer. Misschien zie je op een warme dag nog een ringslang in het water zwemmen.

  Waar kun je starten

  Purperreiger Naardermeer vliegend
  Startpunt

  Karnemelksloot Naardermeer

  Wat kom je onderweg tegen?

  1. Over vlonderpaden

  Om de natte moerasgronden moeiteloos te bewandelen ligt hier een vlonderplad voor je klaar! Deze voert je dwars door het drassige moerasbos; een laagveen broekbos vol elzen. Rond het Naardermeer ligt een ring van moerasbos. Een bijna ondoordringbaar bos zonder paden. Zelfs de boswachter komt hier bijna nooit. Maar… pas op! In het voorjaar vliegen hier miljoenen knutten: venijnig bijtende mugjes.

  2. Hooilandjes

  Het moerasbos ligt achter je, weilanden strekken zich voor je uit! Hier vind je bloemrijke hooilandjes. De zonnedauw, ratelaar, rietorchis en moeraswolfsklauw trekken in de lente en zomer kleurige vlinders en zoemende insecten aan. Ver aan de horizon wuift het riet aan oevers van ondiepe plassen. In 2023 is gewerkt aan meer ruimte voor water, dus natuurlijke oevers en meer sloten en rietlanden. Zo kunnen allerlei soorten van het meer hier ook een broodnodig leefgebied vinden. Denk aan rietvogels zoals blauwborst en purperreiger. Maar ook ringslang, ree en otter.

  3. Ringslang

  Speur de oevers af, misschien zie je wel een heuse slang, de ringslang. Absoluut ongevaarlijk voor mensen. Maar kikkers moeten oppassen… Stilletjes glijdt de ringslang door het water op zoek naar zijn prooi. Krijgt hij er één te pakken dan schrokt hij hem in zijn geheel naar binnen. De grootste kans om de ringslang te zien heb je van maart tot oktober. Vooral op warme en zonnige dagen. In de wintermaanden verbergt hij zich op een beschut plekje in een bladerhoop voor een diepe winterslaap.

  Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

  • Gasterij Stadzigt

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda