Word lid
Wandelen

Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg

Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg

1.91 km

Waar

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen

Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg

Wandel met de kinderen een rondje van twee kilometer door de duinen van landgoed Duin en Kruidberg. Met onderweg leuke weetjes en opdrachten over de natuur om je heen.

Deze route is speciaal gemaakt voor gezinnen. Voor de kinderen zijn er onderweg leuke weetjes en opdrachten over de natuur om je heen. Weet jij bijvoorbeeld hoe je de hoogte van een boom meet zonder superlang meetlint?

  • De route is bewegwijzerd met witte pijltjes.
  • De route begint bij de ingang van Duin en Kruidberg.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Ingang Duin en Kruidberg: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf de A208 neem je afslag Santpoort. Je gaat richting Santpoort. Bij de rotonde rechtdoor, na 900 meter ligt het station aan je rechterhand. Sla daar rechstaf de Kennemergaardeweg in. Na de spoorwegovergang rechts aanhouden. Sla rechtsaf bij Duin- en Kruidbergerweg nr.74, 2071 LE Santpoort-Noord en volg de smalle weg richting de parkeerplaats Duin en Kruidberg. Daar vind je de ingang van het landgoed.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde NS-station is Santpoort-Noord. Wanneer je met de trein uit de richting Amsterdam aankomt op het station wandel je via de tunnel onder het spoor door naar het andere perron (aankomst uit de richting Uitgeest). Je loopt het perron over en neemt het voetpad rechts. Aan het einde van het voetpad rechts. Bij manege ‘Kennemergaarde’ linksaf. Je loopt rechtdoor over een geasfalteerde laan. Aan het einde oversteken en naar links het voetpad langs de Duin en Kruidberg volgen. Bij nummer 74 sla je rechtsaf de smalle weg in. Aan het einde kom je bij de parkeerplaats Duin en Kruidberg. De route start bij de met zuilen gemarkeerde entree van het landgoed.

De route

 Startpunt

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Ingang Duin en Kruidberg

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wat wij hier doen

Stuivende duinen

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zorgt Natuurmonumenten er samen met de andere beheerders voor dat de wind vrij spel houdt in het duin. Dat eeuwenoude spel is door luchtvervuiling verstoord. Snelgroeiende grassen krijgen hierdoor de overhand, ten koste van allerlei bijzondere duinplanten en dieren. Om weer openheid te scheppen helpen Schotse hooglanders, konikpaarden en shetlandpony’s mee. Met hun graaswerk en zware hoeven creëren ze openheid. Kom je een grote grazer tegen? Houd dan afstand, en voer of aai ze niet. In grote delen van het gebied hebben we vegetatie verwijderd. Zo kan het zand weer stuiven. In de zeereep zijn sleuven gegraven waar de wind vanaf het strand doorheen kan waaien, met prachtige nieuwe stuifduinen als resultaat. Stuivende duinen brengen leven in het duin. Het kalkrijke zand helpt duinbloemen, en daarmee insecten en vogels.

Help mee de duinen te beschermen
1.91 km

Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg