Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Hardlopen

Trailrun Zuid-Kennemerland

Train je fit tijdens deze afwisselende route door de duinen van het Nationaal Park.

Let op: de trailrun is niet gemarkeerd. Het routekaartje is onvoldoende precies om de route mee te lopen. Je kunt de route het beste lopen via de Natuurroute app.

In dit gebied mogen honden niet mee. Je loopt over duinpaadjes: bosgrond, los duinzand, hellingen. Lekker afwisselend! Buiten wegen en paden lopen is niet toegestaan, daarvoor kun je wel op het strand terecht.

Loop deze route met onze route app

Je loopt door eeuwenoude bossen, over voormalige landgoederen, langs bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en over hoge duintoppen. Eén duintop verder ligt de Noordzee. De trail begint in Landgoed Duin en Kruidberg, een heuvelachtig parkbos dat ooit toebehoorde aan stadhouder en koning Willem III. Slingerende single tracks leiden naar Landgoed Heerenduinen met zeldzame duineikenbossen. Dan volgt een brede strook open duingebied richting de zee met vele vergezichten. 

Wilde bloemen

Laat je in de lente en de zomer verrassen door de variëteit aan wilde bloemen langs deze route. Een kleurrijke toevoeging aan ons landschap en tevens een thuis voor vele insecten en vogels. Helaas is er door landbouw en verstedelijking steeds minder ruimte voor wilde bloemen waardoor het aantal insecten- en vogelsoorten afneemt. 

Samen kunnen we hier iets aan doen! Vraag de gratis toolkit aan en help mee Nederland weer volop in bloei te zetten. Zo geniet je samen met de insecten en de vogels ook bij jou in de buurt van wilde bloemen  en draag je bij aan het behoud van onze natuur.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt - Ingang Duin en Kruidberg

Duin- en Kruidbergerweg 74, 2071 LE Santpoort Noord

Aanreisinformatie auto

Vanaf de A208 neem je afslag Santpoort. Je gaat richting Santpoort. Bij de rotonde rechtdoor, na 900 meter ligt het station aan je rechterhand. Sla daar rechstaf de Kennemergaardeweg in. Na de spoorwegovergang rechts aanhouden. Sla rechtsaf bij Duin- en Kruidbergerweg nr.74, 2071 LE Santpoort-Noord en volg de smalle weg richting de parkeerplaats Duin en Kruidberg. Daar vind je de ingang van het landgoed.

Aanreisinformatie openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde NS-station is Santpoort-Noord. Wanneer je met de trein uit de richting Amsterdam aankomt op het station wandel je via de tunnel onder het spoor door naar het andere perron (aankomst uit de richting Uitgeest). Je loopt het perron over en neemt het voetpad rechts. Aan het einde van het voetpad rechts. Bij manege ‘Kennemergaarde’ linksaf. Je loopt rechtdoor over een geasfalteerde laan. Aan het einde oversteken en naar links het voetpad langs de Duin en Kruidberg volgen. Bij nummer 74 sla je rechtsaf de smalle weg in. Aan het einde kom je bij de parkeerplaats Duin en Kruidberg. De route start bij de met zuilen gemarkeerde entree van het landgoed.

De route

 Startpunt

1Uitdagende hoogteverschillen

Landgoed Duin en Kruidberg is een bosrijk gebied op duizenden jaren oude strandwallen met talloze smalle paden en uitdagende hoogteverschillen. Duin en Kruidberg loopt naadloos over in Landgoed Heerenduinen.

2Open duingebied

Er is vrijwel geen beschutting in het open duingebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het voordeel is dat de wolkenluchten vaak prachtig zijn.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.