Word lid
Wandelen

Wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg

Wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg

13.66 km

Waar

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen

Wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg

Afwisselende wandeling door de duinen. Drink na afloop een kopje koffie in het landhuis.

Je wandelt over een prachtig landgoed met bos en duinen naar het strand en de zee. Vroeger woonden hier rijke kooplieden uit Amsterdam in hun buitenverblijven. Onderweg kom je herinneringen uit die tijd tegen, zoals de ijskelder en romantische bomenlanen. Na het wandelen kun je een kopje koffie drinken in het landhuis van Duin en Kruidberg. Landgoed Duin en Kruidberg maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bij dit park horen ook de Kennemerduinen en landgoederen Midden-Herenduin, Koningshof en Kennemergaarde.

Vanaf parkeerplaats 'Duin en Kruidberg' van Natuurmonumenten tot aan de strandopgang is de route gemarkeerd met blauwe pijltjes.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Station Santpoort-Noord: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf de A208 neem je afslag Santpoort. Je gaat richting Santpoort. Bij de rotonde rechtdoor, na 900 meter ligt het station aan je rechterhand. Hier start de wandelroute. Je loopt van de parkeerplaats bij station Santpoort-Noord richting stationsgebouw. Neem bij de fietsenstalling de voetgangerstunnel onder het spoor door. Loop langs manege ‘Kennemergaarde’ de brede, geasfalteerde beukenlaan op.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Wanneer je met de trein uit de richting Amsterdam aankomt op station Santpoort-Noord wandel je via de tunnel onder het spoor door naar het andere perron (aankomst uit de richting Uitgeest). Je loopt het perron over en neemt het voetpad rechts.

Wanneer je met de trein uit de richting Haarlem-Amsterdam aankomt op station Santpoort-Noord wandel je via een van de tunneltjes onder het spoor door naar de westzijde van het station.

De route

 Startpunt

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Station Santpoort-Noord

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wat wij hier doen

Stuivende duinen

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zorgt Natuurmonumenten er samen met de andere beheerders voor dat de wind vrij spel houdt in het duin. Dat eeuwenoude spel is door luchtvervuiling verstoord. Snelgroeiende grassen krijgen hierdoor de overhand, ten koste van allerlei bijzondere duinplanten en dieren. Om weer openheid te scheppen helpen Schotse hooglanders, konikpaarden en shetlandpony’s mee. Met hun graaswerk en zware hoeven creëren ze openheid. Kom je een grote grazer tegen? Houd dan afstand, en voer of aai ze niet. In grote delen van het gebied hebben we vegetatie verwijderd. Zo kan het zand weer stuiven. In de zeereep zijn sleuven gegraven waar de wind vanaf het strand doorheen kan waaien, met prachtige nieuwe stuifduinen als resultaat. Stuivende duinen brengen leven in het duin. Het kalkrijke zand helpt duinbloemen, en daarmee insecten en vogels.

Help mee de duinen te beschermen
13.66 km

Wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg