Ga direct naar inhoud
Terug

Hardlooproute Vredevoetpad

Waar: Tienhovense Plassen

Hardlooproute Vredevoetpad, Tienhoven
50 minuten
7,4 km
 • Honden niet toegestaan

Over de route

Deze mooie hardlooproute voert je door het oer-Hollandse landschap van Tienhoven langs plassen en kruidenrijke graslanden. Onderweg kun je genieten van de omgeving en kom je tal van vogels tegen.

Goed om te weten:

 • De route wordt aangegeven door bewegwijzering van het wandelroutenetwerk Utrecht. Volg vanaf streekmuseum Vredegoed de knooppunten 46, 39, 13, 25, 14, 74, 75, 76, 77, 78 en 23.

 • Houd er rekening mee dat de route over onverhard terrein loopt met ongelijke bodem. Ook bevat de route verschillende overstapjes over hekken. Lopers die de voorkeur hebben voor verharde wegen kunnen deze route beter links laten liggen.

 • In de onderstaande omschrijvingen bij de routepunten vind je meer informatie over het gebied en de dingen die je tijdens je loop tegenkomt.

 • In dit gebied broeden veel vogels in het voorjaar. Het is daarom belangrijk dat je op het aangegeven pad blijft, om de vogels niet teveel te verstoren.

Waar kun je starten

Oostelijke binnenpolder Tienhoven

Wat kom je onderweg tegen?

Oevers

1. Natuurvriendelijke oevers

De oevers langs het pad verbinden de Taartpunt en de Oostelijke binnenpolder met elkaar. Ze zijn daarom natuurvriendelijk ingericht. Dat betekent dat er veel bloeiende planten staan, de oever flauw afloopt naar het water en dat ze zo laat mogelijk gemaaid worden. Ringslangen, muizen en insecten maken hier graag gebruik van en vinden hier hun voedsel en beschutting.

2. Picknickplaats

Mocht je even op adem willen komen of willen rekken en strekken, dan kun je hier terecht bij de picknickbank en genieten van het uitzicht en van de vogels die, soms luid roepend overvliegen of rustig op zoek zijn naar een hapje eten. Op het informatiepaneel lees je alles over de archeologische waarden van dit gebied.

Roerdomp in het riet

3. Oostelijke binnenpolder

Als je even de tijd neemt om kun je op de uitkijkheuvel uitkijken over de Oostelijke binnenpolder van Tienhoven. Hier is in 2018 veel werk verzet door de provincie Utrecht om het in te richten als Europese topnatuur. Dit gebied is namelijk onderdeel van het Natura 2000 gebied ‘Oostelijke Vechtplassen'. Sindsdien voelt de roerdomp zich hier helemaal thuis tussen het riet.

Praktische informatie

 • Honden niet toegestaan

  Door alle kwetsbare dieren in dit gebied zoals noordse woelmuizen, ringslangen en reeën zijn honden niet toegestaan op deze route.

 • Molen de Trouwe Wachter

  Langs de route staat een mooie watermolen uit 1832
 • Het Olde Regthuys

 • Cafe't Kikkertje

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes