Word lid
Fietsen

Fietsroute Vechtplassen vlak bij Hilversum

Fietsroute Vechtplassen vlak bij Hilversum

28.63 km

Waar

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Fietsen

Fietsroute Vechtplassen vlak bij Hilversum

Fiets langs plassen, slootjes en sappige graslanden! En stap eens af bij landhuis, kasteel of fort. Of neem onderweg een duik in de Spiegelplas.

De mens maakte de plassen. Duizenden jaren hoopten plantenresten zich op tot een metersdikke veenlaag. Tot krap een eeuw geleden stak men dit veen uit en legde het te drogen tot turf. Toen de belangrijkste brandstof. Door de veenwinning ontstonden petgaten, rechthoekig water met steile oevers, en legakkers, langgerekte grondstroken waar het uitgebaggerde veen op lag te drogen. Door golvend water kalfden de legakkers geleidelijk af en verdwenen. Zo ontstonden grote plassen met graslanden eromheen; aantrekkelijk voor plant, dier en mens.

De route is bewegwijzerd met bordjes van het fietsknooppuntennetwerk.

Fiets vanaf het Bezoekerscentrum richting Noordereinde, de doorgaande weg. Sla hier rechtsaf richting knooppunt 38.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf de A2 (Amsterdam-Utrecht)
Neem de afslag Hilversum. Ga linksaf onder het viaduct door en volg deze weg richting Hilversum (N201). Na ongeveer 8 km neem je bij de stoplichten afslag ’s-Graveland. Je rijdt rechtdoor ’s-Graveland in. Je rijdt nu op het Zuidereinde. Bij de kruising met stoplichten ga je rechtdoor. Je rijdt nu op het Noordereinde (het bezoekerscentrum staat bij de kruising al aangegeven op de ANWB-borden). Na ongeveer 1 km ligt het bezoekerscentrum aan je rechterhand.

Vanaf de A1 (uit de richting Amsterdam)
Neem de afslag Blaricum/Huizen. Aan het einde van de afrit steek je de weg over. Je rijdt nu op de Amersfoortsestraatweg (parallel aan de A1). Bij de stoplichten volg je de afslag Bussum/’s-Graveland. Deze weg (Ceintuurbaan) rij je helemaal uit tot de volgende afslag ’s-Graveland. Bij de tweede stoplichten neem je de afslag Amsterdam/’s-Graveland/Weesp, je rijdt nu op de Franse Kampweg. Deze weg volg je tot de stoplichten bij de afslag ’s-Graveland. Sla linksaf het Noordereinde op. Na ongeveer 1 km ligt het bezoekerscentrum aan je linkerhand.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Vanaf het NS-station Hilversum of NS-station Naarden-Bussum bus 105, halte ’Natuurmonumenten’ in ’s-Graveland. Volg het weggetje richting het bezoekerscentrum.
Bij station Hilversum en Naarden-Bussum is fietsverhuur mogelijk, het is 6 kilometer fietsen.
Vanaf station Bussum-Zuid is het ongeveer 5 kilometer wandelen naar het bezoekerscentrum.

De route

 Startpunt

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Wat wij hier doen

We helpen je graag

In het bezoekerscentrum staan we voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu wil wandelen, fietsen, varen, mountainbiken of paardrijden, we helpen je graag op weg. Dat doen we samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en oud. Voor groepen, scholieren en kinderfeestjes zijn er speciale mogelijkheden. We verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die we zorgvuldig beschermen.

Help mee de natuur te beschermen
28.63 km

Fietsroute Vechtplassen vlak bij Hilversum