Fietsen

Fietsroute Vechtplassen vlak bij Hilversum

Fietsen

Fietsroute Vechtplassen vlak bij Hilversum

Fiets langs plassen, slootjes en sappige graslanden! En stap eens af bij landhuis, kasteel of fort. Of neem onderweg een duik in de Spiegelplas.

De mens maakte de plassen. Duizenden jaren hoopten plantenresten zich op tot een metersdikke veenlaag. Tot krap een eeuw geleden stak men dit veen uit en legde het te drogen tot turf. Toen de belangrijkste brandstof. Door de veenwinning ontstonden petgaten, rechthoekig water met steile oevers, en legakkers, langgerekte grondstroken waar het uitgebaggerde veen op lag te drogen. Door golvend water kalfden de legakkers geleidelijk af en verdwenen. Zo ontstonden grote plassen met graslanden eromheen; aantrekkelijk voor plant, dier en mens.

Fiets vanaf het Bezoekerscentrum richting Noordereinde, de doorgaande weg. Sla hier rechtsaf richting knooppunt 38.

Knooppunten Fietsnetwerk

38 -> 39 -> 40 -> 41 -> 1 -> 2 -> 3 -> 4 -> 5 -> 6 -> 9 -> 8 -> Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
  • Noordereinde 54b, 1243 JJ ’s-Graveland (NH)
  • (035) 656 3080
  • [email protected]
  • Vanaf de A2 (Amsterdam-Utrecht) Neem de afslag Hilversum. Ga linksaf onder het viaduct door en volg deze weg richting Hilversum (N201). Na ongeveer 8 km neem je bij de stoplichten afslag ’s-Graveland. Je rijdt rechtdoor ’s-Graveland in. Je rijdt nu op het Zuidereinde. Bij de kruising met stoplichten ga je rechtdoor. Je rijdt nu op het Noordereinde (het bezoekerscentrum staat bij de kruising al aangegeven op de ANWB-borden). Na ongeveer 1 km ligt het bezoekerscentrum aan je rechterhand. Vanaf de A1 (uit de richting Amsterdam) Neem de afslag Blaricum/Huizen. Aan het einde van de afrit steek je de weg over. Je rijdt nu op de Amersfoortsestraatweg (parallel aan de A1). Bij de stoplichten volg je de afslag Bussum/’s-Graveland. Deze weg (Ceintuurbaan) rij je helemaal uit tot de volgende afslag ’s-Graveland. Bij de tweede stoplichten neem je de afslag Amsterdam/’s-Graveland/Weesp, je rijdt nu op de Franse Kampweg. Deze weg volg je tot de stoplichten bij de afslag ’s-Graveland. Sla linksaf het Noordereinde op. Na ongeveer 1 km ligt het bezoekerscentrum aan je linkerhand.

De route

 Startpunt

1Landgoed Schaep en Burgh

Aan je rechterhand ligt landgoed Schaep en Burgh uit begin 18e eeuw. De tuin van het landgoed is aangelegd door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher en zeer de moeite waard omeven in rond te struinen. Opvallend is de uitgebouwde koepelkamer aan de achterzijde van het hoofdgebouw. Deze biedt prachtig uitzicht op de Brede Laan en vijver de Lindenkom! Natuurmonumenten prijst zich sinds 1975 gelukkig met de huisvesting in Schaep en Burgh van het hoofdkantoor.Vervolg je route richting knooppunt 38 (Ankeveense Plassen).

2Ankeveense Plassen

Hier fiets je dwars door een verzameling  van watervlaktes, smalle slootjes en landtongen: de Ankeveense Plassen.Dankzij het kraakheldere water groeien bijzondere waterplanten als groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijven fonteinkruid hier goed. De kunstmatige broedvlotjes trekken zwarte sterns aan. De lange rietstengels zijn als steigers voor het nest van de kleine karekiet. En denk je een speenvarken  te horen? Dan is dit toch echt een,  in het riet verscholen, waterral!Eens genieten van de stilte op de plassen? Ga mee met een boottocht. Van mei tot september leidt de boswachter je graag door dit kleinschalige plassenlandschap midden in de drukke Randstad. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/ankeveenseplassen.Vervolg je route richting knooppunt 39.

3Spiegelplas

Je fietst nu rond de Spiegelplas. Op sommige plekken is de plas wel 45 meter diep! Na het afsteken van veen vond er namelijk ook zandwinning plaats. De grote dieptes zorgen bij harde wind voor  hoge golven. Dichtvriezen doet de Spiegelglas daardoor niet. De smient, pijlstaart-, tafel-, kroon- en kuifeend komen in de winter dan ook graag bij deze plas.De natuurstrandjes langs het Googpad vragen om een duik in het heldere water bij warm weer. Laat je niet weerhouden door een snoek. Geen snoek gezien? Bekijk de snoek in Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.Vervolg je route richting knooppunt 40 en daarna naar knooppunt 41.

4Fort Hinderdam

De rivier de Vecht komt in zicht. Door de eeuwen heen diende de bochtige Vecht als een barrière voor vijandige troepen. De strategische ligging van de rivier zette aan tot het bouwen van verscheidene verdedigingswerken. Met bunkers uit WO II als de meeste recente.Ter hoogte van Nederhorst den Berg liggen op een eiland midden in de Vecht de ruïnes van Fort Hinderdam. Een onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. De ruïnes zijn overwoekerd, ontoegankelijk en nu vooral van ecologische waarde. Natuurmonumenten zorgt voor de juiste luchtvochtigheid in het fort en biedt zo een beschutte plek aan de beschermde baardvleermuis, watervleermuis en grootoorvleermuis. Op sommige plaatsen op het eiland is het zeldzame zomerklokje soms te zien. De felgekleurde ijsvogel broedt graag op de oevers.Vervolg je route richting knooppunt 41.

5Kasteel Zwaanwijck en Nigtevecht

Wijk hier eens van de fietsroute af en ga met het voetveer naar de overkant van de Vecht. Hier ligt het mooie Kasteel Zwaanwijck met prachtige parktuin.  Niet vrij toegankelijk, maar het in neorenaissancestijl opgetrokken bouwwerk is de overtocht waard.  Verder nodigt het dorpje Nigtevecht uit tot een korte wandeling over de Dorpsstraat en naar de 13de eeuwse hervormde kerk. De poldermolen en de Garstenmolen, een achtkante grondzeiler uit 1876, maken het uitstapje compleet.Vervolg je route richting knooppunt 1, 2 en daarna 3.

6Fort Kijkuit

Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie moest het verdedigingswerk de steden in Holland en Utrecht beschermen. Achter een muur met schietgaten en schietsleuven ligt een bomvrij wachthuis en er bovenop een geschutsopstelling. Rond 1885 bood het fort plaats voor een bezetting van ongeveer 50 manschappen. De oorspronkelijke gracht met ophaalbrug is rond 1880 gedempt, bij het aanbrengen van gronddekking rondom het wachthuis.Op het fortterrein is een informatiepunt en een kort wandelrondje. Open van maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur. Op vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.Vervolg je route richting knooppunt 3 en daarna verder naar knooppunt 4

7Lambertszkade

Je laat de Vecht achter je en fietst nu het stiltegebied in. Links van je ligt de plas De Wijde Blik; de  grootste en diepste van alle Vechtplassen. Hier is door de jaren heen veen én zand gewonnen. De vogelkijkhut van Waternet is een perfecte plek om ver weg over de Loenderveensche Plas (aan je rechterhand) te kijken!Hier is goed te zien hoe veen is ontstaan uit resten waterplant. In het midden van de plas groeit niets. Maar hoe dichter naar de oevers toe, hoe meer planten. Eerst grote drijvende planten, zoals de waterlelie en gele plomp. Dichter naar de oever de kleine drijvers: kikkerbeet, kroos, drijvend fonteinkruid en krabbenscheer. Het riet moet er telkens weer bovenuit groeien. De rietmat wordt dikker en groter. Zo groeit een plas na jaren dicht en verandert in veen.  Vervolg je route richting knooppunt 5 en fiets daarna verder naar knooppunt 6.

8Het Hol

In natuurgebied Het Hol zie je veel eilandjes met elzenbos. Wordt veenbodem niet afgestoken of niet tot weiland gemaakt? Dan ontstaat bos, het eindstation van verlanding. Dit proces duurt tientallen tot soms wel honderden jaren.Vervolg je route richting knooppunt 6 en fiets daarna naar knooppunt 9.

9Via Kortenhoef naar eindpunt

Fiets door het laatste dorp op de route: Kortenhoef. Een van oorsprong typisch lintdorp zoals in meer veengebieden te vinden is. Het karakteristieke Nederlands-hervormde kerkje en het tegenover gelegen Hollands stadhuispandje vormen de kern. Aan je rechterhand ligt het Oppad, een oud kerkpad tussen Kortenhoef en ‘s-Graveland. Vroeger liepen de inwoners uit ’s-Graveland op zondag over het pad naar de kerk in de oude dorpskern van Kortenhoef.Fiets verder naar knooppunt 9 en 8. Ga bij knooppunt 8 rechtdoor (Noordereinde). Kort daarna bereik je het eindpunt: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.