Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Vechtplassen vlak bij Hilversum

Waar: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Fietsroute Vechtplassen vlak bij Hilversum
2 uur 23
28,63 km

Over de route

Fiets langs plassen, slootjes en sappige graslanden! En stap eens af bij landhuis, kasteel of fort. Of neem onderweg een duik in de Spiegelplas.

De mens maakte de plassen. Duizenden jaren hoopten plantenresten zich op tot een metersdikke veenlaag. Tot krap een eeuw geleden stak men dit veen uit en legde het te drogen tot turf. Toen de belangrijkste brandstof. Door de veenwinning ontstonden petgaten, rechthoekig water met steile oevers, en legakkers, langgerekte grondstroken waar het uitgebaggerde veen op lag te drogen. Door golvend water kalfden de legakkers geleidelijk af en verdwenen. Zo ontstonden grote plassen met graslanden eromheen; aantrekkelijk voor plant, dier en mens.

Fiets vanaf het Bezoekerscentrum richting Noordereinde, de doorgaande weg. Sla hier rechtsaf richting knooppunt 38.

Knooppunten Fietsnetwerk

38 -> 39 -> 40 -> 41 -> 1 -> 2 -> 3 -> 4 -> 5 -> 6 -> 9 -> 8 -> Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Waar kun je starten

Entree bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
Startpunt

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Toegang tot 17.00
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek is het beginpunt van je wandeling over de buitenplaatsen.

    Wat kom je onderweg tegen?

    1. Landgoed Schaep en Burgh

    Aan je rechterhand ligt landgoed Schaep en Burgh uit begin 18e eeuw. De tuin van het landgoed is aangelegd door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher en zeer de moeite waard omeven in rond te struinen. Opvallend is de uitgebouwde koepelkamer aan de achterzijde van het hoofdgebouw. Deze biedt prachtig uitzicht op de Brede Laan en vijver de Lindenkom! Natuurmonumenten prijst zich sinds 1975 gelukkig met de huisvesting in Schaep en Burgh van het hoofdkantoor.Vervolg je route richting knooppunt 38 (Ankeveense Plassen).

    2. Ankeveense Plassen

    Hier fiets je dwars door een verzameling  van watervlaktes, smalle slootjes en landtongen: de Ankeveense Plassen.Dankzij het kraakheldere water groeien bijzondere waterplanten als groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijven fonteinkruid hier goed. De kunstmatige broedvlotjes trekken zwarte sterns aan. De lange rietstengels zijn als steigers voor het nest van de kleine karekiet. En denk je een speenvarken  te horen? Dan is dit toch echt een, in het riet verscholen, waterral! Eens genieten van de stilte op de plassen? Ga mee met een boottocht. Van mei tot september leidt de boswachter je graag door dit kleinschalige plassenlandschap midden in de drukke Randstad. Kijk op de pagina Ankeveenseplassen. Vervolg je route richting knooppunt 39.

    3. Spiegelplas

    Je fietst nu rond de Spiegelplas. Op sommige plekken is de plas wel 45 meter diep! Na het afsteken van veen vond er namelijk ook zandwinning plaats. De grote dieptes zorgen bij harde wind voor  hoge golven. Dichtvriezen doet de Spiegelglas daardoor niet. De smient, pijlstaart-, tafel-, kroon- en kuifeend komen in de winter dan ook graag bij deze plas.De natuurstrandjes langs het Googpad vragen om een duik in het heldere water bij warm weer. Laat je niet weerhouden door een snoek. Geen snoek gezien? Bekijk de snoek in Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.Vervolg je route richting knooppunt 40 en daarna naar knooppunt 41.

    Meer routes in de buurt

    Bekijk alle routes

    Activiteiten in de buurt

    Bekijk de agenda