Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opnieuw broedsucces zeearend op Vogeleiland

04 mei 2017

Voor het derde jaar op rij heeft de zeearend succesvol gebroed op het Vogeleiland in het Zwarte Meer

Opnieuw broedsucces zeearend op Vogeleiland

Individueel herkenbaar

Beide jongen zijn gezond. Ze zijn ongeveer 4 weken oud en wegen 3700 gram. De twee jonge zeearenden van het Vogeleiland zijn nu herkenbaar aan een zwarte aluminium ring met witte letters AV14 en AV15. Vogelaars kunnen deze ringen met een verrekijker of telescoop aflezen en doorgeven aan het Vogeltrekstation. Dit is van belang om inzicht te krijgen in de verspreiding en de leefwijze van de zeearend in Nederland.

Honkvast

Het eerste jaar dat de zeearend op het Vogeleiland broedde heeft het twee eieren gelegd. Daarvan is er één uitgekomen die te herkennen is aan een zwarte ring met witte letters AV07. Vorig jaar heeft de zeearend twee jongen grootgebracht. De jongen van vorig jaar zijn te herkennen aan een ring met code AV10 en AV11. Boswachter Ruben Kluit: ‘Het is erg mooi om te zien dat de zeearenden honkvast zijn en voor het derde jaar jongen hebben op het Vogeleiland.’

Overvloed

Tijdens het ringwerk is meteen het nest bekeken op prooiresten. De jongen hebben het goed. Naast een forse snoek en 2 brasems lagen er resten van 10 meerkoeten, een fuut, een krakeend, een haas en een muskusrat in het nest.

placeholder

Fotograaf: Ellen Metz