Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Dal van de Turfvaart

Waar: Wallsteijn

Wandelroute Dal van de Turfvaart
1 uur 19
4 km

Over de route

Zoals de naam al zegt, loopt deze route door een historisch gebied waar turf gewonnen werd. Je doorkruist tijdens je wandeling de natuur van landgoed Wallsteijn en pikt ook natuurgebied De Reten mee. De wandeling gaat afwisselend door bossen, over heide en langs graslanden.

De route is aangegeven met gele paaltjes.

Alle routes van Natuurmonumenten? Download dan de app Natuur Routes

Waar kun je starten

Wallsteijn
Startpunt

Parkeerplaats Herberg 't Pannehûske

Wat kom je onderweg tegen?

1. Hakhoutbos

Je wandelt nu over een door houtwallen omsloten wandelpad tussen twee landbouwpercelen in. Langs dit pad staan aan weerszijden struiken en bomen. Deze bomen worden onderhouden als hakhoutbos en worden om de 6-8 jaar gekapt. Je kunt de hakhoutstructuur goed herkennen aan de jonge stengels die uit stevige stronken groeien. Hakhout werd van oudsher gebruikt als geriefhout, om bijvoorbeeld bezems te maken, als haardhout en hout voor in de bakovens. Houtwallen vol levenDeze laan met de houtwallen, is een mooi plekje voor tal van kleine zoogdieren, zoals egels en muizen. Ook vogels kunnen zich in het dichte hout verstoppen of een nestplaats maken. Tussen het hakhout zie je de lijsterbes, hazelaar, vuilboom en eik. Ook groeien hier braam en kamperfoelie. Vooral de braamstruik is met zijn doorns een geweldige schuilplek om te ontkomen aan roofdieren als de vos of roofvogels. En zomers is het dubbel feest als de bramen rijp zijn!

2. Dicht sparrenbos

Vanuit het idyllische laantje kom je nu in een donker sparrenbos terecht. Doordat het sparrenbos zo dicht begroeid is, komt er nauwelijks licht op de bosbodem, waardoor er weinig planten en struiken kunnen groeien. Deze sparren zijn ooit geplant als productiebos. Anders is dat met de rododendrons die je hier ziet groeien, zij staan er voor de sier. Op veel oudere landgoederen kom je deze struiken tegen. Het was een statussymbool en de landeigenaren genoten volop van de struiken die in de lente en zomer in volle bloei staan.

3. Stutpalen

Hier ligt langs het fietspad een mooie houtwal van elzenhout. Dit is heel bijzonder, want je komt zo'n wal bijna nergens meer tegen in Nederland. De elzen houtwallen kwamen vooral voor in de natte gebieden. En omdat Brabant 'moerige' gronden kent, nattere gronden in de overgangszone van veen naar drogere grond, gebruikte men elzenhout als stutpalen voor de huizen. Dit hout kan midden in het vocht staan en het gaat niet rotten. Een bekender voorbeeld van een stad op elzenhouten palen: Amsterdam!

Elzenhaantjes
Op de elzen kun je soms prachtige blauwzwart glanzende kevertjes zien zitten. Dit zijn elzenhaantjes, die zich tegoed doen aan de bladeren. Enkele diertjes zijn mooi om te zien, maar soms kunnen ze een plaag vormen.

Praktische informatie

  • Tip

    Plastic rapen en joggen; dat is ploggen! Zo krijg je een betere conditie én een schoner milieu. Niet zo’n hardloopfanaat? Gelukkig is er ook ‘plandelen’: plastic rapen en wandelen. Zorg wel dat je een vuilniszak hebt voor onderweg.
  • Herberg 't Pannehûske

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda