Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Landgoed Wallsteijn, bij Zundert

Waar: Wallsteijn

Landgoed Wallsteijn, bij Zundert
44 minuten
2,2 km

Over de route

Ontdek landgoed Wallsteijn, de natuur en alle bijzondere cultuurhistorische elementen op de wandelroute. Je wandelt onder meer langs het landhuis, de Spiegelvijver en de Slingervijver. Geniet van dit bijzondere landgoed en laat je meevoeren naar de tijd van weleer.

De route staat aangegeven op het bord bij de parkeerplaats. Volg tijdens je wandeling de paarse pijltjes.

Waar kun je starten

Wallsteijn
Startpunt

Parkeerplaats Herberg 't Pannehûske

Wat kom je onderweg tegen?

1. Huize Wallsteijn

Wallsteijn is rond 1800 aangelegd door Frederik van de Wall, schout (burgemeester) van Zundert. De naam is ontstaan uit de familienaam ‘Wall’ aangevuld met ‘Steijn’ om een zekere status te geven. Het landhuis en de aangrenzende tuin zijn particulier bezit en niet toegankelijk voor publiek. De privétuin is vroeger aangeplant als parkbos. Het overige deel van het landgoed, links van het wandelpad, is opengesteld voor wandelaars. Je bent ook van harte welkom in het Engelse Hof, een fraaie fruit- en moestuin die je tegenover het landhuis achter het hek vindt.  

Koningsvaren
In de sloot tussen de weg en de privétuin groeien koningsvarens. Deze kunnen metershoog worden en zijn in Nederland zeldzaam. Het zijn echte overlevers die hier miljoenen jaren geleden al voor kwamen. Sinds de tijd van de dinosauriërs is het DNA van deze plant nauwelijks veranderd! De koningsvaren heeft twee bladeren; een steriel (onvruchtbaar) blad zonder sporen en een fertiel (vruchtbaar) blad waar wel sporen op zitten. Andere varenssoorten hebben op de onderzijde sporendozen, deze niet.

2. Spiegelvijver

Je loopt nu in de Spiegeldreef richting de Spiegelvijver. Deze dreef is speciaal taps toelopend gemaakt om hem langer te laten lijken. Bij het landhuis is het pad breder dan bij de Spiegelvijver. Rechthoekige spiegelvijvers komen vaker voor op landgoederen. Hier zorgt de vijver voor een fraai lijnenspel met de lange zichtlijn vanuit het landhuis. Vroeger was de vijver veel minder begroeid, waardoor het wateroppervlak bij windstilte een spiegel leek.

Zangvogel
Let tijdens je wandeling ook op het gezang van de vogels. Het zou zomaar kunnen dat je een nachtegaal hoort zingen. De vogel zelf valt niet zo snel op, maar zijn prachtige zang des te meer! De nachtegaal voelt zich helemaal thuis op dit landgoed. 

3. Hengel

Kijk langs de oude oprijlaan eens goed in bermen. Van mei tot september bloeit hier hengel. Een prachtig geel bloemetje dat zijn naam dankt aan de lange gebogen stengel. Hengel is een halfparasiet; hij tapt zijn water en voedingsstoffen af van de wortels van een andere plant. 
Ook het dubbelloof, een varen, staat hier in de berm. Net als de koningsvaren heeft dubbelloof zowel steriele (onvruchtbare) als fertiele (vruchtbare) bladeren.

Praktische informatie

  • Tip

    Plastic rapen en joggen; dat is ploggen! Zo krijg je een betere conditie én een schoner milieu. Niet zo’n hardloopfanaat? Gelukkig is er ook ‘plandelen’: plastic rapen en wandelen. Zorg wel dat je een vuilniszak hebt voor onderweg.
  • Herberg 't Pannehûske

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda