Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hooglanders schillen bomen in Witte Veen

22 januari 2021 | Simone Damhof

Als je de komende dagen door het Witte Veen loopt, kom je ze tegen. Bomen waar een stuk bast van ontbreekt. Hier is een logische verklaring voor. Het is het werk van de Schotse Hooglander.

hooglander schilt boom

Dieet aanvullen met mineralen

Het voedselaanbod is in de winter voor de Schotse hooglander wat minder. Slim als ze zijn gaan ze op zoek naar een ander aanvullend lekker hapje. Ze beginnen aan de bast van bomen. In het Witte veen kiezen ze voor loofhout. Ze hebben een voorkeur voor lijsterbes en tamme kastanje. De fijnproevers laten de eiken staan. Het looizuur dat daar in zit vinden ze niet zo lekker.

Speciale manier van schillen

De Hooglanders hebben maar één rij tanden. Best een kunst op zich om dan toch de bast van de boom te krijgen. Ze zetten hun onderkaak in de boom, duwen de bast een beetje los, pakken dat met hun tong beet en trekken dan hele slierten bast van de boom. De bast zit ook nog eens vol mineralen. Hier zie je hoe een hooglander aan een boom kluift.

Natuurlijke pijnstiller

Af en toe staat er wilgenbast op het menu. Wilgenbast is een natuurlijke pijnstiller. Bekend is dat hier stoffen in zitten die lijken op stoffen uit onze aspirines. Hebben de hooglanders bijvoorbeeld ergens een schram opgelopen dan gaan ze actief op zoek naar de wilgen. Een wilg heeft meerdere voordelen in het gebied. Dit is ook één van de redenen dat we ze in het Witte veen laten staan. De bomen kunnen normaal gesproken herstellen van de verdwenen bast. Alleen als ze helemaal rondom de stam eten wordt het lastig. Het jaar erop maken de geschilde bomen een minder smakelijke en hardere  bast aan.

Zelf zien? Kom naar het Witte Veen!

Het Witte Veen leent zich bij uitstek voor een winterwandeling. Ook 's winters kun je tijdens een wandeling hooglanders tegenkomen. Bewonder ze van een afstand (minimaal 25 meter). Ze zijn vriendelijk en rustig, maar het blijven wilde dieren die onvoorspelbaar kunnen reageren.

Simone Damhof
Simone Damhof