Ga direct naar inhoud
Nieuws

Libellen en juffers, kleine jagers

04 juni 2021 | Simone Damhof

Vanaf mei kan je al weer libellen op waterrijke plekken zien vliegen. Fascinerende insecten met vaak bijzonder mooie kleuren. Je noemt ze al snel allemaal in één adem maar libellen zijn onderverdeeld in twee ordes, de juffers en de echte libellen. Juffers zijn bijvoorbeeld slanker en kleiner dan échte libellen. Je moet het maar net weten. In Nederland hebben we maar liefst 50 soorten libellen. Maar hoe herken je ze?

weidebeekjuffer

Platbuiken

Platbuiken kan je overal in Nederland nog vinden bij stromend en stilstaand water, bij voorkeur wateren die niet al te oud zijn of waar wat dynamiek in zit zodat kale plekjes langs de oevers ontstaan. Jonge mannetjes zijn oranje met gele zomen, ze zijn lastig te onderscheiden van de gelijk gekleurde vrouwtjes. Oudere mannetjes hebben een blauw berijpt achterlijf. Aan de basis van de vleugels zitten donkere vlekken.

Geel-zwarte beekrombout, een zeldzame jager

De geelzwarte beekrombout kan je vinden bij traag stromende beken of riviertjes. De larven zitten in de bodem verstopt en jagen in de nacht op waterinsecten. De volwassen dieren vliegen in mei of juni en zijn na het uitsluipen niet meer gemakkelijk te vinden. Ze verspreiden zich in de omgeving en komen pas naar het water terug als ze geslachtsrijp zijn. Deze soort is zeldzaam en staat op de Rode Lijst. 

platbuik

De platbuik libel komt nog redelijk veel voor in Nederland.

De fladderende weidebeekjuffer

Ook de weidebeekjuffer kan je vinden in de buurt van stromende beekjes. De mannetjes van deze libel hebben donkere blauw-zwarte vlekken op hun vleugels en een metaalglans blauwgroen lichaam. De vrouwtjes hebben geen gekleurde vlek, hun vleugels zijn egaal groen-groenbruin en het lichaam is metaalglansgroen. Deze soort heeft ruige oeverbegroeiing nodig en ook drijvende of in het water hangende planten zijn belangrijk voor het afzetten van eitjes. Ze vliegen een beetje onhandig als een fladderende vlinder. Deze soort kan je vooral in het oosten, midden en zuiden van Nederland tegenkomen.

Onopvallende bruine winterjuffer

Met een beetje geluk kan je ook de bruine winterjuffer zien. Deze kleine bruin gekleurde juffer vouwt in rust zijn vleugels aan één zijde van zijn lichaam. Het is, samen met de noordse winterjuffer, de enige Europese libel die als volwassen dier overwintert. Je kan hem spotten in het voorjaar tijdens de voortplanting maar ook in het najaar, als de nieuwe generatie uitsluipt. Als ze zitten te rusten vallen ze nauwelijks op. Goed speuren tussen de oeverbegroeiing dus.

Simone Damhof
Simone Damhof