10 mooiste routes langs schaapskuddes

Schapen zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Wandel of fiets over uitgestrekte heide, landgoederen en dichte bossen. Ontmoet onderweg de herder met zijn schaapskudde en breng een bezoek aan een van onze schaapskooien.

Schaapskooi Heuven op de Veluwe

Zonder schapen zou de hei snel dichtgroeien met gras en bomen. Meestal graast de kudde overdag op de hei. Op woensdag en zondag zijn de schapen vaak ‘thuis’ in de schaapskooi. Volg de wandelroute vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom en neem een kijkje in de kooi.

Bekijk de wandelroute

Schaapskooi op het Dwingelderveld

Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over de eindeloze heidevelden en kun je de herder met zijn schapen zien lopen. Je komt op de zwerfroute ook langs de schaapskooi van Ruinen waar de schapen 's nachts verblijven.

Bekijk de zwerfroute

Schaapskooi op de Sprengenberg

Een rondje van zo'n vijf kilometer langs enkele hoogtepunten van De Sprengenberg. Glooiende heide, kleurrijke akkers, en statige landgoederen. De schaapskooi is een ideaal rustpunt met schommel, picknickbanken en verwonderplek.

Bekijk de wandelroute

Mookerheide, Limburg

Vlak bij Nijmegen ligt de heuvelachtige Mookerheide. Schapen en Schotse hooglanders zorgen ervoor dat de heide niet overwoekert raakt. In augustus is het hier extra genieten, want dan kleurt de heide prachtig paars.

Bekijk de wandeling

Landgoed Eerde, Overijssel

Wandel door het kleinschalige cultuurlandschap van Eerder Achterbroek. Akkers met oude boerderijtjes, stukjes bos en heide wisselen elkaar af. Schapen houden de hei open en zorgen voor de verspreiding van zaden en insecten. Volg de 10 km route om ook het kasteel te zien.

Bekijk de 5 km wandeling10 km route

Het hek van de dam

Onze schaapherders maken samen met bekende Nederlanders een tweedaagse voettocht door de mooiste gebieden van Natuurmonumenten, dwars door heuvellandschap met uitgestrekte heidevelden, landgoederen en dichte bossen. Vanaf vrijdag 21 augustus elke week te zien bij SBS6 om 20.30 uur. Wandel de routes uit de uitzending en bekijk de tips van de boswachter.

Lees meer

De Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

Als je hier tussen april en november wandelt, kun je zomaar het pad van de schaapherder kruisen. Hij zwerft dan dagelijks met 300 schapen door de duinen om de heidevelden te begrazen. Zonder deze levende maaimachines is het ondenkbaar om een stuifzandgebied in stand te houden.

Bekijk de wandelroute

Rotterdam, Zuid-Holland

Van april tot november trekt de herder met zijn schaapskudde rond, van de stad naar Belevenisboerderij Schieveen in het poldergebied ten noorden van Rotterdam. Dankzij de schapen blijft het gras kort en krijgen kruiden meer kans. Het resultaat: kleurig bloemrijk grasland. Volg de wandelroute naar de boerderij met schapen en andere boerderijdieren.

Bekijk de wandelroute

Brunssummerheide, Limburg

Na iedere heuvel een nieuw uitzicht. De heuvels van Brunssummerheide verrassen je steeds weer. Van april tot oktober kun je op verschillende plekken de schaapskudde tegenkomen. De herder zorgt er samen met zijn bordercollies zorgt voor dat de heide op de juiste plek begraasd wordt.

Bekijk de wandelroute

Sint-Pietersberg, Limburg

Geniet van de uitzichten op de Maasvallei en het Jekerdal. Je komt langs Fort Sint Pieter, de oehoevallei, hoeve Lichtenberg en de mergelgroeve. Op de bloemrijke kalkhellingen kom je misschien de herder nog tegen met zijn kudde mergellandschapen.

Bekijk de wandelroute

Zwanenwater, Noord-Holland

In dit duingebied in de kop van Noord-Holland komt heide van nature voor. Schapen zijn onmisbaar voor het voortbestaan van dit gebied en de duindieren die er leven zoals de zandhagedis en de duinparelmoervlinder.

Bekijk de wandelroute

Agenda

Winterwandeling op de heide van de Kampina
zo 12 feb
Wandelen

Winterwandeling op de heide van de Kampina

Ontdek hoe dieren en planten de winter doorkomen in het afwisselende landschap van de Kampina.

Ree in het groen
zo 12 mrt
Dieren spotten

Magische momenten met het ree op Huis ter Heide

Hoop jij ooit oog in oog te staan met een ree? Ga mee op zoek naar dit schuwe dier in Huis ter Heide.

logo