10 mooiste routes langs schaapskuddes

Schapen zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Wandel of fiets over uitgestrekte heide, landgoederen en dichte bossen. Ontmoet onderweg de herder met zijn schaapskudde en breng een bezoek aan een van onze schaapskooien.

Schaapskooi Heuven op de Veluwe

Zonder schapen zou de hei snel dichtgroeien met gras en bomen. Meestal graast de kudde overdag op de hei. Op woensdag en zondag zijn de schapen vaak ‘thuis’ in de schaapskooi. Volg de wandelroute vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom en neem een kijkje in de kooi.

Bekijk de wandelroute

Schaapskooi op het Dwingelderveld

Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over de eindeloze heidevelden en kun je de herder met zijn schapen zien lopen. Je komt op de zwerfroute ook langs de schaapskooi van Ruinen waar de schapen 's nachts verblijven.

Bekijk de zwerfroute

Schaapskooi op de Sprengenberg

Een rondje van zo'n vijf kilometer langs enkele hoogtepunten van De Sprengenberg. Glooiende heide, kleurrijke akkers, en statige landgoederen. De schaapskooi is een ideaal rustpunt met schommel, picknickbanken en verwonderplek.

Bekijk de wandelroute

Ontvang de 10 mooiste routes

Schapen zijn onlosmakelijk verbonden aan de Nederlandse natuur. Ze knabbelen het gras weg en houden de heide open. Ontvang het boekje met 10 routes langs schaapskuddes direct in je mailbox.

Mookerheide, Limburg

Vlak bij Nijmegen ligt de heuvelachtige Mookerheide. Schapen en Schotse hooglanders zorgen ervoor dat de heide niet overwoekert raakt. In augustus is het hier extra genieten, want dan kleurt de heide prachtig paars.

Bekijk de wandeling

Landgoed Eerde, Overijssel

Wandel door het kleinschalige cultuurlandschap van Eerder Achterbroek. Akkers met oude boerderijtjes, stukjes bos en heide wisselen elkaar af. Schapen houden de hei open en zorgen voor de verspreiding van zaden en insecten. Volg de 10 km route om ook het kasteel te zien.

Bekijk de 5 km wandeling10 km route

Het hek van de dam

Onze schaapherders maken samen met bekende Nederlanders een tweedaagse voettocht door de mooiste gebieden van Natuurmonumenten, dwars door heuvellandschap met uitgestrekte heidevelden, landgoederen en dichte bossen. Vanaf vrijdag 21 augustus elke week te zien bij SBS6 om 20.30 uur. Wandel de routes uit de uitzending en bekijk de tips van de boswachter.

Lees meer

De Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

Als je hier tussen april en november wandelt, kun je zomaar het pad van de schaapherder kruisen. Hij zwerft dan dagelijks met 300 schapen door de duinen om de heidevelden te begrazen. Zonder deze levende maaimachines is het ondenkbaar om een stuifzandgebied in stand te houden.

Bekijk de wandelroute

Rotterdam, Zuid-Holland

Van april tot november trekt de herder met zijn schaapskudde rond, van de stad naar Belevenisboerderij Schieveen in het poldergebied ten noorden van Rotterdam. Dankzij de schapen blijft het gras kort en krijgen kruiden meer kans. Het resultaat: kleurig bloemrijk grasland. Volg de wandelroute naar de boerderij met schapen en andere boerderijdieren.

Bekijk de wandelroute

Brunssummerheide, Limburg

Na iedere heuvel een nieuw uitzicht. De heuvels van Brunssummerheide verrassen je steeds weer. Van april tot oktober kun je op verschillende plekken de schaapskudde tegenkomen. De herder zorgt er samen met zijn bordercollies zorgt voor dat de heide op de juiste plek begraasd wordt.

Bekijk de wandelroute

Sint-Pietersberg, Limburg

Geniet van de uitzichten op de Maasvallei en het Jekerdal. Je komt langs Fort Sint Pieter, de oehoevallei, hoeve Lichtenberg en de mergelgroeve. Op de bloemrijke kalkhellingen kom je misschien de herder nog tegen met zijn kudde mergellandschapen.

Bekijk de wandelroute

Zwanenwater, Noord-Holland

In dit duingebied in de kop van Noord-Holland komt heide van nature voor. Schapen zijn onmisbaar voor het voortbestaan van dit gebied en de duindieren die er leven zoals de zandhagedis en de duinparelmoervlinder.

Bekijk de wandelroute

Agenda

Ruud de Wild en Olcay Gulsen met herder Wim Schraven De Sprengenberg
wo 28 okt
Wandelen

Op stap met de schaapherder en kudde op De Sprengenberg

Wil je zelf ook op pad met herder Wim en zijn schapen op De Sprengenberg? Dat kan! Er zijn op 17, 21 en 28 oktober maar 4 plekken beschikbaar, dus boek snel je ticket(s).

mookerheide
zo 15 nov
Wandelen

Geologische wandeling over de Mookerheide

De voorlaatste ijstijd, ongeveer 160.000 jaar geleden, zorgde ervoor dat het landschap op de Mookerheide compleet veranderde. Wat zien we hier nog van? Natuurmonumenten organiseert samen met Vereniging Geopaden Stuwwal een boeiende excursie over het ontstaan van de stuwwal.

Steenuil
za 21 nov
Wandelen

Op zoek naar uilen in de Kampina.

Kom alles te weten over deze schitterende nachtdieren.

logo