Ga direct naar inhoud
Nieuws

10 tips: Zo krijg je meer dieren in je kleine tuin

03 juli 2023 | Astrid Schoenmaker

Ook met een kleine tuin kun je het verschil maken voor vlinders, vogels en egels. Door elke vierkante meter te benutten en planten ook de hoogte in te laten gaan, haal je het maximale uit je tuin. Boswachter Mathiska geeft je 10 tips om van je tuin een thuis voor dieren te maken.

Lieveheersbeestje insecten in je tuin

1. De hoogte in met klimplanten

Is jouw tuin formaatje postzegel of heb je helemaal geen tuin, maak dan slim gebruik van de verticale ruimte die je hebt. Plant klimmers langs muurtjes en schuttingen of laat ze groeien over een rozenboog, prieel of pergola. Denk aan soorten als blauwe regen, druif, roos, kamperfoelie, bruidssluier of clematis. Ook kun je zelf van een paar (bamboe)stokken een piramide maken en die laten begroeien. Zo houd je ook nog plek over om lekker in je tuintje te zitten en te genieten van al het leven wat op de planten afkomt.

Klimplanten in je tuin tuintip

2. Tegel eruit, bloemen erin

Kijk eens in je tuin of er wat tegels uit kunnen en plant hier bloemen. Bedenk van tevoren goed welke planten je in de tuin wil hebben. Het liefst staat het hele jaar iets in bloei. Begin bijvoorbeeld met bollen en kerstrozen en eindig met asters en herfstanemonen. Tussendoor kattenstaart, wederik of stokrozen. Kies de juiste planten voor je tuin 

Of maak wat ruimte tussen de tegels van je tuinpad en vul die op met tredplanten (kruipend zenegroen, kruiptijm of sedum).

3. Geveltuinen, een extra strookje groen

Haal aan de voor- of achterkant van je huis een paar stenen weg en zet er klimplanten in. Sommige van deze klimmers hebben zuignappen waarmee ze zichzelf vasthouden, klimop en klimhortensia bijvoorbeeld. Voor vogels heel fijn, want het biedt ze voedsel, schuilplek en nestgelegenheid. Bijkomend voordeel: de gevelbeplanting zorgt ervoor dat het regenwater niet direct doorstroomt naar het riool, maar ten goede komt aan de planten in jouw geveltuin.

Zijn geveltuinen in jouw woonplaats niet toegestaan? Misschien mag je dan wel een bak vol nectarplanten neerzetten.

Geveltuin kleine tuin tuintip

4. Vergroen je schutting

  • Breng je schutting tot leven door er klimmers tegenaan te laten groeien.
  • Hang je schutting vol plantenbakken, vogelhuisjes, hommelkasten, drinkbakken en voedertafels.
  • Maak een schutting van natuurlijke materialen in plaats van geïmpregneerd hout, liefst van boomsoorten die hier van nature voorkomen zoals eik. Insecten gebruiken dat soort graag om hun nesten mee te bouwen. Of vlecht schermen van wilgentenen, riet of bamboe.
  • Vervang, als het kan, de schutting voor een heg van meidoorn, Spaanse aak, liguster of haagbeuk. Of neem een taxus. Die groeit niet zo snel, maar bij vogels is de struik favoriet om in te broeden.

5. Help de egel

Egels hebben meestal een groter leefgebied dan jouw tuin. Kijk daarom goed of egels wel van de ene tuin naar de andere kunnen scharrelen. Staat er een schutting tussen jouw tuin en die van de buren? Maak dan wat openingen (van zo'n 13 x 13 cm) aan de onderkant van je schutting zodat ze naar de tuin van de buren kunnen. Leuk om samen met de buren te doen, maar een egelsnelweg door meer tuinen is natuurlijk nog leuker en beter! 

Jonge egels tuintip

6. Maak je eigen insectenhotel

Heb je nog bamboestokken of houtblokken in je schuur liggen? Hier kun je heel goed een insectenhotel van maken. Hang ze op om ruimte te besparen. Leg wat oude dakpannen in stapeltjes op de grond. Kikkers, padden, salamanders en ook heel veel insecten schuilen hier graag in. Of maak van een deel van je schutting een immens insectenhotel. Dit heeft alleen zin als de schutting lekker in de zon staat, want daar houden insecten van. Maak diverse compartimenten voor verschillende insecten.
Kijk hier hoe je zelf een insectenhotel maakt

Insectenhotel tuintip

7. Rommelhoekjes

Mocht je toch een hoekje overhebben, maak er dan een rommelhoekje van met bladeren, takken en ander tuinafval. Egels gebruiken dit graag als schuilplek. Maar ook insecten kruipen er in weg en breken samen met schimmels het 'afval' af. Al die insecten zijn dan weer voedsel voor vogels en egels.

8. Groen dak(je)

Heb je een afdakje voor je fietsen of containers? Gebruik dat dan om een groen dak van te maken. Met een kant-en-klare mat van sedums is dat vrij snel gedaan. Insecten zullen blij zijn met nog meer bloeiende plantjes vol nectar en stuifmeel. Ieder stukje groen helpt niet alleen de biodiversiteit, maar ook om je tuin wat te verkoelen tijdens de warme zomers!

9. Een  minivijver

Water brengt leven in je tuin. Libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor vogels is het een plek om te badderen en te drinken. Al is een vijver nog zo klein, er komt een heleboel leven op af. Je kunt een speciale vijverbak kopen, maar een speciekuip ingraven werkt ook prima. Net als gewoon een gat graven en afdekken met waterdicht vijverfolie. Zorg voor een aflopende oever, zodat dieren gemakkelijk in en uit je vijver kunnen komen en vergeet niet om planten in je vijver te zetten. 

Lantaarntje tuintip

10. Benut elke vierkante meter

Natuur op een balkon of zelfs op een dak is ook natuur. Ook hier kunnen insecten voedsel vinden en schuilen. Op een balkon op het zuiden kan het aardig heet worden. Dan doen bloeiers het beter dan groeiers. Hier een paar bloeiers die het heel goed doen in potten:

  • Vlinderstruik, bloeit overvloedig en langdurig.
  • Verbena, heeft purperen bloempjes en een fijn aroma, gaat lekker de hoogte in en is geliefd bij bijen en vlinders.
  • Dropplant, deze echt naar drop ruikende plant heeft heerlijk geurende bladeren en schitterende paarse bloemen. Bijen en ook vlinders zijn er gek op.
  • Goudsbloem, deze groeit altijd en overal en dus ook op het dak. Vlinders zijn je dankbaar.

Maak je tuin klimaatproof

Extreme droogte en wateroverlast... De gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk merkbaar. Het kan anders. Als we de natuur inzetten als bondgenoot, kunnen we weersextremen beter aan. Natuurmonumenten helpt Nederland klimaatproof te maken met natuur. Help je ook mee? Ga aan de slag en maak je tuin of buurt klimaatproof met de 10 tips uit het actiepakket.

Vraag hier het gratis actiepakket aan

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan