Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Reorganisatie Ledencommissies Natuurmonumenten: fusie Amsterdam en Noord-Holland

Al afgelopen jaar heeft de vereniging besloten om de ledencommissies (LCs) directer aan natuurgebieden te koppelen. Als gevolg hiervan zal er in toekomst nog maar één, gezamenlijke LC voor Amsterdam en Noord-Holland bestaan. We zijn met de eerste stappen begonnen om deze fusie ook voor onze leden goed te laten verlopen. Naast meer activiteiten rondom de natuurgebieden en ontwikkelingen in de diverse regio’s van Noord-Holland zullen wij vanuit Amsterdam ons kernthema – het verbinden van het groen in en rond de stad – ook in toekomst behouden.

Veel broedende lepelaars in Quackjeswater

Natuurmonumenten is een vereniging met leden. Naast het landelijk bestuur kent de vereniging ledencommissies (LC); in elke provincie één met daarnaast een Ledencommissie Amsterdam. NM is ook in Amsterdam opgericht ten tijde van de aankoop van het Naardermeer, het eerste natuurmonument van de vereniging.

Het streven van NM is de Ledencommissies directer te binden aan de natuurgebieden in hun gebied en ook de samenwerking met de gebiedsmanagers van NM in die gebieden te versterken. Amsterdam is een wat vreemde eend in de bijt, want binnen de gemeentegrens ligt alleen IJdoorn bij Durgerdam. Wel zijn er natuurlijk mooie NM-gebieden vlakbij de stad. De ledencommissie Amsterdam zet zich vooral in op het groen in en rond de stad en om dat te verbinden met de grote groengebieden buiten Amsterdam en bepleit dat NM daar in het algemeen meer aandacht aan moet schenken.

Dat streven wordt gewaardeerd, maar een stads-LC werd door het bestuur als afwijkend van het nieuwe indelingsprincipe gezien. Het voorstel van het bestuur aan de Ledenraad – de gezamenlijke vergadering van alle ledencommissies – , om de LCs Amsterdam en Noord-Holland (dat tot nu toe exclusief Amsterdam is) te laten fuseren, is afgelopen mei aangenomen.

De LC Noord-Holland is dit voorjaar geheel vernieuwd met een nieuw enthousiast team dat volop bezig is plannen te ontwikkelen voor de leden van NM in Noord-Holland. De LCs Amsterdam en Noord-Holland werken nu aan de voorbereiding van de fusie, met vanaf dit najaar al een gezamenlijk activiteitenprogramma, voor de hele provincie. De reeds geplande bijeenkomsten op 26 september over het Markermeer en op 14 november over de Wetlands sluiten al mooi aan op deze nieuwe situatie. Daarnaast willen we ook tot een gezamenlijke nieuwsbrief overgaan. Naast allerlei nieuwe activiteiten gericht op de natuurgebieden en ontwikkelingen in de diverse regio’s van Noord-Holland is ons plan om ook in de toekomst aandacht te blijven besteden aan het verbinden van het groen in en rond de stad.

Meer weten over de vereniging Natuurmonumenten? Kijk dan hier

logo