NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds brengen cultureel erfgoed tot leven tijdens het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. De editie van 2017 – op 6, 7 en 8 oktober - was een groot succes. Ruim 3000 bezoekers genoten op 35 locaties van 75 concerten, uitgevoerd door in totaal 180 musici.

Natuurmonumenten beheert veel cultureel erfgoed. Deze locaties vormen tijdens het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten het decor voor concerten die worden uitgevoerd door musici en instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Tijdens dit muziekweekend openen ook de deuren van gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn. Extra bijzonder is dat de muziek is geselecteerd op basis van het (historische) verhaal over het gebouw én dat bij het concert een mini-excursie wordt aangeboden.

Muziek op unieke locaties

Niet alleen de kleinschaligheid van de concerten, maar vooral de locaties in de natuur spelen een belangrijke rol in dit festival. Concerten worden gegeven in forten, kastelen, boerderijen, landhuizen en zelfs in een schaapskooi; unieke objecten die vaak op een fascinerende manier zijn verweven met het landschap. Zo kwam tijdens het festival in 2017 in De Wieden het verhaal van het verdronken dorp Beulake tot leven door een vaartocht en muziek van Debussy. In de verstilde omgeving van kluizenaarswoning De Kluis in Valkenburg bracht Harpist Bob Heuvelmans een programma over hoe de mens zich verhoudt tot de natuur. Een thema dat goed aansluit bij deze prachtige omgeving. En op Texel luisterden de koeien ademloos samen met het publiek naar het concert.

Bijzondere muziekinstrumenten

Het NMF bezit een hoogstaande collectie instrumenten en stelt deze ter beschikking aan professionele musici. Ook muziekstudenten en topsolisten die de allerbeste instrumenten nodig hebben, krijgen hulp van het NMF. Daarnaast zorgt het NMF dat belangrijke instrumenten als cultureel erfgoed behouden blijven voor ons land.

Mogelijk organiseren we ook in de toekomst weer het kamermuziekfestival. Zodra daarover meer bekend is, laten we dat weten. Houd de website van Natuurmonumenten dus in de gaten!