Ga direct naar inhoud
Terug

5D Wandelroute door de 18e eeuw over Buitenplaats De Tempel

Waar: Polder Schieveen

5d visuals - hoofdgebouw 18e eeuw
33 minuten
1,63 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Buitenplaats De Tempel pronkt al eeuwenlang als statig boegbeeld aan de Schie. In de loop der tijd is er veel veranderd: op de buitenplaats zelf én in de wereld eromheen! Ben je benieuwd hoe deze plek er in de hoogtijdagen - rond 1750 - uitzag? Tijdens deze wandeling nemen de mooiste 5D reconstructies je mee terug in de tijd. Neem, letterlijk, een kijkje in het verleden! 

De buitenplaats en de omgeving vertellen ons nog steeds veel over de Hollandse welvaart en het ontstaan van het zo typerende cultuurlandschap. Stichting Verborgen Stad heeft samen met Natuurmonumenten, ondersteund door Museum Oud-Overschie, een 5D reconstructie gemaakt van deze plek in de 18e eeuw. Met Provincie Zuid-Holland werken we samen om dit soort bijzondere plekken uit de geschiedenis op de kaart te zetten.

Hoe werkt het? Download de app Canals5D!

Het is handig om vooraf thuis de app Canals5D te downloaden in de appstore. Zodra de app op je telefoon staat, ben je klaar voor deze wandeling!

Onderweg kom je op 3 verschillende plekken op De Tempel een QR-code tegen, namelijk:

Scan deze QR-code en kijk terplekke rond. Je kunt gemakkelijk in- en uitzoomen. Tik op de blauwe symbolen voor meer achtergrondinformatie.

Bekijk je de plekken in je browser? Sleep met je muis over de visuals om rond te kijken. Veel plezier!

Waar kun je starten

Parkeren op Buitenplaats De Tempel
Vanaf de A13 of via de West-Abtspolderseweg in Rotterdam rijd je zo richting de parkeerplaats van Buitenplaats De Tempel. Al direct zie je de slagbomen. Deze openen meteen. Je ontvangt geen uitrijdkaart en iedereen kan binnen een kwartier gratis uitrijden. Leden en vrijwilligers van de vereniging parkeren gratis.
    Buitenplaats De Tempel
    Startpunt

    Buitenplaats De Tempel, aanlegsteiger De Overtuin

    Wat kom je onderweg tegen?

    Toegangspad De Tempel
    Parkgedeelte De Tempel

    1. Welkom op Buitenplaats De Tempel

    Welkom op Buitenplaats De Tempel! We wandelen eerst een stuk door de historische tuinen voordat we bij de eerste QR-code aankomen. 

    Uitsnede 5 d visual Schie en Rotterdam

    2. Rotterdam, van kleine vissershaven tot havenstad

    Scan de QR-code op de aanlegsteiger De Overtuin. Bekijk je deze wandelroute op de computer? Klik dan hier!

    Je staat hier op de aanlegsteiger De Overtuin. Het is een zonnige lentedag rond het jaar 1750. Langs de Schie pronkt hier in volle glorie Buitenplaats De Tempel. Het classicistische buitenhuis en de strakke tuinen worden hier omringd door natte polders; het zorgt voor eindeloze vergezichten.

    Op een steenworp afstand ligt Rotterdam, een plek met walmende grachten, stank van visverwerking en zware turfdampen. In de zeventiende eeuw groeide Rotterdam uit van een kleine vissershaven tot belangrijke havenstad en spil in de Europese en wereldhandel. Het inwonertal groeide van 1.300 naar 50.000!

    Nieuwe rijken ontvluchtten daarom maar wat graag de smerige en drukke stad, vooral in de zomer als de stank het ergste was. Alleen al in de directe omgeving van De Tempel bevonden zich twaalf buitenplaatsen: luxe toevluchtsoorden. De Tempel was ook zo’n zomerverblijf. Johan van der Hoeven, telg uit een familie van lakenhandelaren en toenmalig burgermeester van Rotterdam, liet het tot waar lustoord uitbouwen.

    Uitsnede 5d visual polder
    Polderwandeling steen Oude Tempel

    3. Ontstaan van polders

    Scan de QR-code op de aanlegsteiger De Overtuin. Bekijk je deze wandelroute op de computer? Klik dan hier!

    Buitenplaats De Tempel heeft alleen niet altijd aan de Schie gelegen. Eerder lag het in wat nu de Zuidpolder bij Rodenrijs is. Van der Hoeven begon daar met het winnen van turf in de veengronden. Door het afgraven ontstonden grote veenplassen. Er zat weinig anders op dan ook deze plassen droog te malen, met nóg diepere polders tot gevolg. Dit is ook vandaag de dag nog goed te zien in de naastgelegen Polder Schieveen.

    Het winnen van turf zorgde in die tijd voor hele goede inkomsten. Omdat het land onder water kwam te staan, verplaatste Van der Hoeven de naam De Tempel en ‘heerlijke rechten’ in 1715 naar zijn boerderij Berkeloord aan de Schie.

    Op foto 2 is de Tempelsteen langs het Polderpad in de Zuidpolder te zien als aandenken aan de 'oude Tempel'.

    Meer routes in de buurt

    Bekijk alle routes

    Activiteiten in de buurt

    Bekijk de agenda