Ga direct naar inhoud
Terug

Lange historische polderwandeling tussen Rotterdam en Delft in het broedseizoen (15 mrt tot 15 juni)

Waar: Polder Schieveen

Natuurwerkdag: Landgoed de Tempel, Oud-Overschie
8 uur 0
24 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Een stevige wandeling tussen heden en verleden, dat biedt deze lange historische polderwandeling tussen Rotterdam en Delft! Laat je meevoeren door de rijke geschiedenis van de Hollandse polders, afgewisseld met hedendaagse kunst.

De wandeling begint op Buitenplaats De Tempel. Hoewel De Tempel een totaal andere sfeer ademt dan het omliggende boerenland, heeft het een sterke verbinding met het polderlandschap. Al snel wandel je de polder in, klim je over hekken, wandel je tussen de koeien en vogels en langs langgerekte slotenpatronen. Her en der zie je de sporen uit het verleden in het landschap. Cultureel erfgoed bestaat dan ook niet alleen uit stenen gebouwen. Veel van onze geschiedenis kun je herkennen in het landschap van vandaag de dag.

24 kilometer!

Wandel door dit historische cultuurlandschap: vanaf het Rotterdamse Buitenplaats De Tempel helemaal naar Delft, over de Schie en dan richting Oud-Overschie weer terug. Deze polderwandeling is maar liefst 24 kilometer. En dat is bijzonder lang, zeker in een omgeving waar snelweg, vliegveld en bebouwing nooit ver weg zijn.

Natuurlijk kun je de wandeling ook in delen lopen. Onderweg tref je punten waar je even kunt rusten, bijvoorbeeld om te eten en drinken. Dit kan bij Art Centre Delft van juli tot september.

Om dit mogelijk te maken, werken verschillende partijen aan deze route: boer Arie en zijn zoon Bas van den Berg van Hoeve Ackerdijk, begraafplaats Hofwijk, Art Centre Delft en de boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De route loopt een stukje Delft in, zodat je de Schie over kunt steken.

Broedseizoen?

In het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juni) is het boerenpad door het land van boer Van den Berg afgesloten om de rust voor de zeldzame weidevogels te bewaren. Graag bieden de boswachters een alternatief met deze wandelroute. Wandel je de route buiten het broedseizoen? Kijk dan hier voor de lange historische polderwandeling.

Volg de witte route

Deze wandelroute is het eerste gedeelte (over De Tempel, door de weilanden, over Hofwijk en door de weilanden naar de hoge brug) bewegwijzerd met witte routepaaltjes. Hierna raden we aan om de route te vervolgen via de route zoals hier omschreven.

Openingstijden Hofwijk

De wandeling gaat over begraafplaats Hofwijk, deze is alleen toegankelijk van 10:00 uur tot 16:00 (zon- en feestdagen vanaf 10:00). In de zomermaanden juni, juli en augustus is Hofwijk open tot 20:00 uur.

Is het hek naar Hofwijk toch dicht? Vervolg je weg dan via de Delftweg en sla rechtsaf het Zwethpad in om de route te vervolgen.

Tip van boer en boswachter

  • De wandelroute gaat door weilanden en over openbare wegen. Het is aan te raden om stevig schoeisel te dragen en in de winter zelfs laarzen. De hekken in de polders kunnen niet geopend worden, maar hebben een overstapje. De wandeling is voor mensen die goed ter been zijn.
  • Deze wandeling voert door weilanden waar koeien staan. De uitwerpselen van honden kunnen miskramen veroorzaken bij koeien. Daarom zijn honden niet toegestaan.
  • Parkeren op Buitenplaats De Tempel is gratis voor leden. Neem je ledenpas mee. Hoe werkt het? Kijk hier voor meer informatie. 

Waar kun je starten

Parkeren op Buitenplaats De Tempel
Vanaf de A13 of via de West-Abtspolderseweg in Rotterdam rijd je zo richting de parkeerplaats van Buitenplaats De Tempel. Al direct zie je de slagbomen. Deze openen meteen. Je ontvangt geen uitrijdkaart en iedereen kan binnen een kwartier gratis uitrijden. Leden en vrijwilligers van de vereniging parkeren gratis.

    Wat kom je onderweg tegen?

    Polderwandeling Poldertje Buitenplaats De Tempel
    Dotterbloemen

    1. Het poldertje

    Waar De Tempel één en al allure en status uitstraalt, ademt het natuurpoldertje een meer ongedwongen sfeer uit. Het struinpad voert je langs dotterbloemen, slotenpatronen en grasland. Dit poldertje hoorde niet bij de oorspronkelijke aanleg van de buitenplaats. Wel is het een mooie verwijzing naar het vervenings- en ontginningsverleden in de regio. Het volgende punt vertelt je hier meer over!

    Polderwandeling steen Oude Tempel

    2. De Tempel en het omliggende polderlandschap

    De Tempel heeft een totaal andere sfeer dan het omliggende boerenland. Toch heeft deze buitenplaats een sterke verbinding met het polderlandschap. De Tempel heeft namelijk niet altijd pal aan De Schie gelegen. Eerder lag ‘hoge heerlijkheid De Tempel’ in wat nu de Zuidpolder bij Rodenrijs is. De toenmalige eigenaar, burgermeester van Rotterdam Johan van der Hoeven, begon daar met het winnen van turf in de veengronden. Dit zorgde in die tijd voor goede inkomsten, maar daardoor verdween het land onder water. De naam ‘De Tempel’ en ‘heerlijke rechten’ werden in 1715 naar zijn boerderij Berkeloord aan de Schie verplaatst. Met het geld van de vervening legde Van der Hoeven tuinen met lanen en vijvers met fonteinen aan.

    De Tempelsteen in de Zuidpolder markeert 'de Oude Tempel'. 

    Laarzen
    Arie van der Berg

    3. De weilanden in!

    Aan het einde van dit vlonderpad stappen we de polder in. De weilanden worden verpacht aan boeren, in dit geval aan biologisch boer Arie en zijn zoon Bas van den Berg. Op deze manier werken de boswachters van Natuurmonumenten en boeren samen. De boer laat de koeien of schapen hier grazen en haalt gras van het land af. Dit doet hij of zij in goed overleg met de boswachters. Ook werkt de boer volgens een aantal kaders om natuur hier de ruimte te geven: maaien op weloverwogen data, geen mest en hoger waterpeil. Zo zie je, boer en boswachter beheren allebei het landschap.

    Hier stopt de witte bewegwijzering. Het wordt aangeraden om via de app de route verder te bewandelen.

    Praktische informatie

    • Honden niet toegestaan

      Deze wandeling voert door weilanden waar koeien staan. De uitwerpselen van honden kunnen miskramen veroorzaken bij koeien. Daarom zijn honden niet toegestaan.

    • Parkeren

      We vragen niet-leden van Natuurmonumenten om een parkeerbijdrage wanneer ze met de auto naar De Tempel komen. Leden kunnen met hun lidmaatschapspas vrij uitrijden. Ter plekke wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Meer weten? https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/buitenplaats-de-tempel/tips/parkeren-op-de-tempel-hoe-werkt-het
    • Toilet

      Er is een mobiel toilet aanwezig op het terrein naast de boomgaard op De Tempel. Deze is niet toegankelijk voor rolstoelen en alleen open in de weekenden. Bij ArtCentre Delft kun je ook gebruik maken van de sanitaire voorzieningen, kijk even op de website voor openingstijden.
    • Landhuis en gebouwen niet opengesteld

      De gebouwen op buitenplaats De Tempel en Nieuw Rhodenrijs worden beheerd door aanbieder van zorg Golden Years. De gebouwen zijn niet toegankelijk voor publiek.

    Meer routes in de buurt

    Bekijk alle routes

    Activiteiten in de buurt

    Bekijk de agenda