Cultureel

Kwintetten voor blazers en piano op het Dwingelderveld

  • Geschikt voor rolstoel

Kwintetten voor blazers en piano op het Dwingelderveld

Waar

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Vertrekpunt

    Parkeerplaats Bezoekerscentrum Dwingelderveld

    Benderse 227963 RA Ruinen

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 22,50
  • Ledenprijs€ 15,75

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Kwintetten voor blazers en piano op het Dwingelderveld

Zeldzame stukken 

Mozart is op het hoogtepunt van zijn carrière wanneer hij zijn Kwintet KV 452 schrijft. Op één avond gaan er een symfonie, een pianoconcert en het kwintet in kwestie in première, samen met een improvisatie van Mozart. Hij is daarna zo tevreden met zijn kwintet dat hij aan zijn vader schrijft dat hij het het beste vindt dat hij in zijn leven heeft geschreven. Echter is deze bezetting van vier blazers en piano, ondanks deze vliegende start, nogal zeldzaam gebleven. Het andere onbetwiste hoogtepunt in dit genre is het kwintet van Beethoven. Beethoven is maar twee jaar jonger dan Mozart wanneer hij zijn kwintet voor deze bezetting schrijft, maar staat dan nog slechts aan het begin van zijn carrière. Een aantal opvallende overeenkomsten maken het aannemelijk dat hij Mozarts kwintet als model voor zijn opus 16 gebruikt heeft, hoewel de verschillen vele malen groter zijn. Hij lijkt in de periode dat hij het kwintet schreef aan elk genre een stuk te hebben willen bijdragen; zo schrijft hij ondertussen meerdere cello-, viool- en pianosonates en schetst hij een symfonie.

Programma

Rodrigo López Paz, hobo
Alejandro Fariña Martín, klarinet
Christopher Price, natuurhoorn
Bernat Gili, fagot
Maurits Koelmans, fortepiano

- W.A. Mozart: Kwintet voor piano en blazers in Es, KV 452
- L. van Beethoven: Kwintet voor piano en blazers in Es op. 16

Coronatoegangsbewijs

In lijn met het kabinetsbesluit, zullen wij voor de concerten gebruik maken van coronatoegangsbewijzen. Dat betekent dat wij u bij aankomst zullen vragen om uw coronatoegangsbewijs te tonen. Dat kan een vaccinatiebewijs zijn, een negatieve testuitslag of een bewijs dat u hersteld bent van corona. U gebruikt daarvoor de app CoronaCheck. U vindt alle informatie over het gebruik van coronatoegangsbewijzen hier.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Bezoekerscentrum Dwingelderveld ligt aan de rand van een van de mooiste heidegebieden van West-Europa. Op die grote stille heide kun je herder Johan Coelingh een groot deel van het jaar zien rondtrekken met zijn Drentse heideschapen. Vierduizend jaar geleden liepen de eerste al rond in ons land, ook op de uitgestrekte heidevelden rond Dwingelderveld. Voor mest of wol zijn de schapen nu niet meer nodig. Voor het behoud van het prachtige landschap wel. ‘s Avonds keren de schapen terug naar de schaapskooi en wordt het nog stiller op de heide.

Praktische informatie

  • Koffie/thee is bij de prijs inbegrepen.
  • Het bezoekerscentrum is toegankelijk voor mindervaliden.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Op 8, 9 en 10 oktober 2021 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de derde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op 19 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. 

Bekijk hier alle locaties en data

Kortingscode invoeren

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op de concerten. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boeken zonder lidnummer' en vul bij stap 3 je promocode in. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo