Ga direct naar inhoud

Ga op zoek naar onkruid

Veel mensen houden niet van onkruid. Zonde, want onkruid is juist heel nuttig, mooi en ook nog eens lekker! Wist je dat heel veel insecten onkruid nodig hebben om te kunnen overleven? Ga op zoek naar onkruid bij jou in de buurt.

Sjabloon van OERRR

Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit. Onkruid? Laat het lekker staan! 

Laat zien dat jij natuur belangrijk vind. Ga op zoek naar onkruid en markeer ze met de speciale sjabloonkaart (pdf) van OERRR.

1. Brandnetels

Het klinkt misschien gek, maar laat die brandnetel in het hoekje van de tuin gewoon staan! Vlinders leggen namelijk graag hun eitjes aan de onderkant van brandnetelbladeren. En de rupsen vinden de brandnetel erg fijn als ontbijt, lunch of diner. Dus hoe meer brandnetels, hoe meer vlinders.

Brandnetel

Brandnetel

2. Hondsdraf

Heb je hondsdraf in de tuin? Grote kans dat je dan ook veel bijen en hommels hebt rond zoemen. Ze zijn namelijk dol op de kleine paarse bloemetjes. En geef ze eens ongelijk, hondsdraf ruikt heerlijk.

Medicijn

Heb je een schaafwondje of heb je je geprikt aan een brandnetel? Smeer er een beetje hondsdraf op. Het werkt verzachtend op brandnetelprikken. Tip: hondsdraf staat vaak in de buurt van brandnetels. Als het goed is hoef je dus nooit ver te zoeken. Das nog eens handig!

Hondsdraf

Hondsdraf

3. Paardenbloem

Paardenbloemen zijn een van de eerste bloemen die in bloei staan. Precies op het moment dat ook vlinders en bijen wakker worden, na een lange winter. En dan hebben ze honger! Het is dan nog moeilijk om voedsel te vinden. Paardenbloemen bieden dan uitkomst; ze geven nectar en ook stuifmeel. Deze bevatten eiwitten die bijen en vlinders nodig hebben voor het maken van hun eieren en het voeden van hun larven.

Paardenbloem

Paardenbloemen

4. Dovennetel

Er zijn verschillende dovenetels. Zo heb je de witte, de paarse en de gele dovenetel. Het is eigenlijk een soort ‘fopplant’. De bladeren en stengels lijken namelijk heel erg op die van brandnetels, maar prikken niet. Ze worden daarom maar heel weinig gegeten door dieren. Hommels en bijen zijn gek op de zoete nectar. Je kan het zelf ook proeven. Pluk een bloemetje en zuig aan de onderkant de nectar eruit. Lekker?

Paarse dovenetel

Paarse dovenetel

5. Groot hoefblad

Groot hoefblad komt direct na de winter te voorschijn en bloeit volop in maart en april. Er is dan nog weinig voedsel te vinden, dus ontzettend belangrijk onkruid voor hongerige insecten. Je vindt dit onkruid vooral in de buurt van water. Ook als de bloemen zijn uitgebloeid, is dit onkruid nog nuttig. De bladeren kunnen enorm groot worden (tot wel 1 meter!). In de zomer zoeken dieren altijd naar schaduwplekjes en deze grote  bladeren zijn ideaal als parasol tegen de zon.

Groot Hoefblad

Groot Hoefblad