Ga direct naar inhoud

Maak een egelsnackbar

Egels houden hun winterslaap van eind oktober tot april/mei. Als ze wakker worden, hebben ze enorme honger. Help ze een handje en maak van je tuin een egelsnackbar.

Egel drinken

1. Verschillende planten en struiken

De egel eet heel veel verschillende beestjes, zolang ze maar kruiperig en slijmerig zijn. Kevers, rupsen, wormen én slakken staan allemaal op het menu. Hebben jullie een tuin met veel verschillende bomen en planten? Dan heb je ook veel verschillende insecten in je tuin die op de planten en bomen af komen. Een feest voor de egel! 

Heb je een tuin vol tegels? Vraag je ouders deze te vervangen door struiken en planten.

2. Leg een moestuintje aan.

Niet alleen lekker voor jullie, ook voor de egel! Een moestuin trekt slakken aan en egels zijn dol op slakken. Ze eten er wel 40 per nacht! 

3. Schaaltje water 

Dieren hebben water nodig, egels dus ook. Zet op een beschut plekje een schaaltje water voor ze neer. Zorg ervoor dat het schaaltje een lage rand heeft, dan kunnen ze er goed bij. Geef egels nooit melk, daar krijgen ze diarree van.

4. Extraatje voor de winter

In de zomer en herfst moeten egels extra veel eten zodat ze genoeg vet hebben om de winter goed door te komen. Om ze te helpen, kun je ze wat extra's geven.

  • Honden- of kattenvoer
    Zet het eten neer op een plek waar katten en honden er niet bij kunnen. Bijvoorbeeld onder een kistje met een kleine doorgang. Of in de gang van je egelhotel! 
  • Egelpaté. 
    Dit kun je bij een dierenwinkel kopen.