Ga direct naar inhoud

Maak rommel voor de egel

Egels hebben steeds meer moeite om een schuilplek te vinden. Mensen bouwen wegen, schuttingen en leggen te veel stoeptegels in de tuin. De natuurlijke rommel verdwijnt en daardoor de egel ook. Help de egel en maak er een rommeltje van.

Egel

Egels houden wel van een beetje natuurlijke rommel. Ze scharrelen graag door lage planten en struiken. Woelen door bladeren en takkenbossen op zoek naar eten of een plek om te schuilen. Helaas hebben egels in Nederland steeds meer moeite om rommelige plekjes te vinden. Tijd voor actie, tijd voor rommel! 

1. Zooitje van takken en bladeren

Veeg in de herfst bladeren en takken in een hoek van de tuin en maak er een hoopje van. Het liefst onder een heg of een struik. Zo creëer maak je een beschutte plek voor egels. Een plek waar ze hun winterslaap kunnen houden en tijdens andere seizoenen overdag kunnen slapen. 

Heb je geen tuin? Maak dan een rommelhoekje in het park bij jou in de buurt. Of wat dacht je van het schoolplein. Kies wel een rustig plekje. De egel wordt niet graag gestoord tijdens z’n slaap.

Zie je je ouders het tuinafval in de kliko gooien? Houd ze tegen! Dit is perfect materiaal voor een schuilplek of holletje. 

2. Weg met de tegels

Egels houden niet van tegels. Ze kunnen er geen eten vinden en geen plek om te schuilen. Weg ermee! Vraag je ouders in het voorjaar wat tegels uit de tuin te halen en er planten neer te zetten. De planten trekken weer insecten aan waar de egel dol op is. De bladeren die van de bomen en struiken vallen, kun je gewoon laten liggen. Op dode bladeren komen ook weer insecten af. Extra eten voor de egel!

3. Composthoop of houtstapel

Hebben jullie een composthoop of houtstapel in de tuin? Helemaal mooi! Hier vinden egels een veilige schuilplaats en voedsel. Egels duiken ook graag weg in een composthoop of een stapel boomstammetjes voor hun dagelijkse dutje en voor hun winterslaap. Zo maak je zelf een composthoop