Ga direct naar inhoud

Naar dierensporen speuren

Waan je voor even een echte boswachter en ga speuren naar dierensporen. Dat kan overal. Kijk goed om je heen, want dieren laten overal sporen achter. In de tuin, het bos of bij jou in het park. Welk dierspoor vind jij?

Speuren naar dierensporen

Wat zijn dierensporen? 

Dieren zijn overal. Je ziet ze alleen niet altijd. Ze houden zich goed verstopt voor ons. Als je goed om je heen kijkt, kun je wel de sporen van dieren ontdekken. Denk aan pootafdrukken, vraatsporen, slaapplekken, keutels, veren, haren en botten. Het leuke van sporen is dat ze een verhaal vertellen. Ze geven informatie over de manier waarop een dier een gebied gebruikt, zijn voedsel verzameld of waar hij slaapt. Dus kijk goed om je heen!

Dierensporen zoeken

De grootste variatie diersporen is te vinden in de lente, zomer en vroege herfst. In de late herfst zijn minder sporen te vinden vanwege de blaadjes op de grond. En bij vorst is de grond te hard voor pootafdrukken. Als het sneeuwt is het ideaal om naar pootafdrukken te zoeken. Zo kun je dus in ieder seizoen op zoek gaan naar sporen. Ga lekker naar buiten, neem pen en papier mee en schrijf op welke sporen je allemaal tegenkomt. 

Maak zelf een dierspoor

Kun je geen dierensporen vinden? Dan maak je toch gewoon zelf een spoor. Download de pdf met dierensporen en print deze uit.Teken de sporen met een stok in het zand. Wie kun jij voor de gek houden met dit zelfgemaakte spoor?  

Overzicht diersporen (pdf)

dierensporen

Dit vind je misschien ook leuk