Ga direct naar inhoud
Nieuws

Belevenisboerderij Schieveen binnenkort nog leuker

15 september 2023 | Juriaan van Leeuwen

Vandaag heeft wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur, Erfgoed en Evenementen) van gemeente Rotterdam de starthandeling verricht voor de verdere ontwikkeling van Belevenisboerderij Schieveen. Op de populaire publieksboerderij direct ten noorden van vliegveld Rotterdam The Hague Airport zal vanaf zomer volgend jaar nòg meer te beleven zijn.

Belevenisboerderij

Natuurmonumenten en stadsherder Martin Oosthoek voegen aan hun Belevenisboerderij een boerderijwinkel toe, met lokale biodiverse producten van het Rotterdams platteland. Verder komt er een volwaardige wolwerkplaats, waar bezoekers kunnen zien en meemaken hoe van de wol van de Rotterdamse schapen de prachtigste producten worden gemaakt. De winkel en wolwerkplaats krijgen een plek in de historische boerderij op het erf. Die fraai zal worden gerestaureerd. Verder zal de drukbezochte speelnatuur van OERRR bij de boerderij flink worden uitgebreid.

Meer weten over de plannen? Kom dan naar Belevenisboerderij Schieveen, bijvoorbeeld komend weekend, tijdens de Rotterdam de boer op! dagen op zaterdag 16 en 17 september (https://eetnatuurlijklokaal.nl/).

Boer Martin overhandigt een mandje lokale biodiverse producten aan wethouder Kasmi

Wethouder Said Kasmi was vandaag bij de aftrap: "De Belevenisboerderij is een mooie plek, waar jaarlijks ruim 90.000 Rotterdammers even aan de drukte van de stad kunnen ontsnappen. Mooi om vandaag het startschot te geven voor de herontwikkeling van deze historische boerderij. Een project waar cultuur, erfgoed en onderwijs samenkomen in een oer-Nederlands polderlandschap."

Een eerste onderdeel van de verdere ontwikkeling van de Belevenisboerderij is al klaar. Wethouder Kasmi opende vandaag ook de vernieuwde publieksstal op het erf. In de stal is een Natuurmonumenten-winkel toegevoegd, met de leukste natuurlijke souvenirs. Ook is er in het vernieuwde interieur ruim aandacht voor het belang van natuurlijk lokaal eten. Tot slot is de hoek met het spreekuur van de boswachters vernieuwd.

Agrarisch erfgoed bewaard en beleefbaar

De historische elementen in en om de Belevenisboerderij Schieveen geven de plek extra charme. De ligging van de Belevenisboerderij aan de vijf eeuwen oude Oude Bovendijk en te midden van achttiende eeuwse droogmakerijen Schieveen en Zuidpolder van Berkel is uniek. Natuurmonumenten is blij dat zij middelen heeft gevonden om de historische woonboerderij op het erf nu te gaan restaureren.

Nieuwe winkel van Natuurmonumenten

Nieuwe winkel van Natuurmonumenten in de Belevenisboerderij

Rotterdam de boer op!

De herontwikkeling is mogelijk dankzij bijdragen van de gemeente Rotterdam, de Erfgoed Deal, Natuurmonumenten en Nationale Postcode Loterij Droomfondsproject Rotterdam de boer op!. Rotterdam de boer op! stimuleert stadsbewoners om via korte-ketens natuurinclusieve lokale producten te kopen en ook op andere manieren een aandeel te nemen in het eigen landschap. Agrarisch ondernemers kunnen via Rotterdam de boer op! ondersteuning krijgen bij een transitie naar natuurinclusieve landbouw, gericht op productie voor de stad. Via tal van projecten herstelt Rotterdam de boer op! de verbinding tussen stad en ommeland, onder meer door realisatie van publieksboerderijen langs de stadsrand. Rotterdam de boer op! is een initiatief van Natuurmonumenten, en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Gemeente Rotterdam is een belangrijke partner in Rotterdam de boer op!

Alle betrokken partijen

Alle betrokken partijen

Natuur en recreatie

De helft van polder Schieveen, de polder waar de Belevenisboerderij ligt, is de afgelopen tien jaar door de gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten herontwikkeld tot natuur- en recreatiegebied. In het beheer van de natuurgronden in Schieveen werkt Natuurmonumenten nauw samen met vijf lokale boeren, waaronder stadsherder en exploitant van de Belevenisboerderij Martin Oosthoek. Samen met de boswachters zorgen deze boeren voor een groeiend aantal broedende weidevogels in de polder. 

Tijdens de inrichting zijn de landschappelijke openheid en sfeer van het platteland bewaard en hersteld. Dit is onder  meer gedaan door de sloop van verspreid gelegen kassen. Ook is de historische verkaveling en het slootpatroon bewaard. Het nieuw aangelegde fietspad genaamd het Polderpad volgt de oorspronkelijke polderstructuur. Langs het Polderpad zijn historische elementen behouden en hersteld, soms met een nieuwe functie. Historische verhalen uit de polder zijn te beluisteren op www.polderpad.nl.

Rotterdam de Boer op!

Polder Schieveen

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter