Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw onderkomen voor steenuil aan de Oude Bovendijk

21 september 2023 | Juriaan van Leeuwen

Natuurmonumenten gaat een nieuw onderkomen bouwen voor de steenuil die al jaar-en-dag leeft in de Zuidpolder, een natuurgebied ten noorden van Rotterdam. Boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten legt uit: “De steenuil zit in een oud ketelhuisje, te zien vanaf de Oude Bovendijk. De afgelopen jaren is de hele polder veranderd in een groot natuur- en recreatiegebied, echter is het vervallen ketelhuisje blijven staan, vanwege de uil. De staat van het huisje is nu helaas zo slecht dat het op instorten staat. Als dat gebeurt, dan heeft de uil er helemaal geen leefruimte meer. We moeten dus nu iets doen. En dat gaan we ook.”

Steenuil

Bedreigd

Het vervallen ketelhuisje in de polder biedt de steenuil een dagelijks onderkomen. Ook gebruikt de steenuil de aanwezige nestkast om er jongen groot te brengen. Omdat het ketelhuis nu echt op instorten staat, moet er iets gebeuren. Natuurmonumenten heeft daarom samen met de gemeente Rotterdam, de eigenaar van de gronden, contact gezocht met de Uilenwerkgroep Midden-Delfland. John Kleijweg van deze uilenwerkgroep ‘kent’ de steenuil in de Zuidpolder goed. “Wij hebben een goed overzicht van de uilen in ons werkgebied en omdat deze zich zo goed laat zien, kom ik hier geregeld. Nu het huisje echt op instorten staat, hebben wij een alternatieve rust- en nestplek voor de uil ontworpen. Deze zal geplaatst worden vlak naast het oude ketelhuis. Pas als het nieuwe onderkomen voor de uil gereed is, en we de uilennestkast daarin hebben geplaatst, zal het oude huisje afgebroken worden.

Het onderkomen van de steenuil

Samen met vrijwilligers aan de slag

Steenuilen zijn bedreigde vogels en staan op de rode lijst. Ze leven veelal op rommelige boerenerven en in oude boomgaarden. De vogel houdt van kleinschalig agrarisch landschap, zoals het Rotterdams platteland. De steenuil is onze kleinste uil en is nèt iets groter dan een merel. Ze jagen naast muizen ook op kevers en wormen. In het natuurgebied zijn die veelvuldig aanwezig. De steenuil is voor boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten dan ook een kenmerkende soort in deze polder. “Samen met onze vrijwilligers maak ik mij sterk voor het beschermen van deze steenuil. Onze vrijwilligers zullen helpen met de bouw van het nieuwe onderkomen. Daarnaast hebben we al enkele fruitbomen en knotbomen geplant in de buurt van het onderkomen, zodat het leefgebied van de steenuil verder verbetert.”

Niets doen is geen optie

Wil je een poging wagen om de steenuil te zien? Het ketelhuisje staat tegenover Belevenisboerderij Schieveen aan de Oude Bovendijk. De steenuil zit vaak van de zon te genieten achter de ramen en is daarom goed te zien. Neem wel je verrekijker mee!

De boswachter geeft geen garanties dat de uil zijn nieuwe onderkomen daadwerkelijk gaat gebruiken, maar heeft er alle vertrouwen in. “We zijn blij dat we gebruik kunnen maken van de kennis van de uilenwerkgroep. En niets doen is in dit geval geen optie. We verwachten dat we met deze inspanningen de steenuil in zijn leefgebied kan blijven.” De realisatie van het nieuwe onderkomen van de steenuil is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, de uilenwerkgroep Midden-Delfland en Natuurmonumenten.

Steenuil

Wat kun jij doen?

Wist je dat jij kunt bijdragen aan een mooi landschap & haar bewoners zoals de steenuil? Door lokaal en biodivers boodschappen te doen. Hierdoor steun je de boeren zorgen voor meer bloemen en insecten op het platteland en daarmee een aantrekkelijk landschap voor de steenuil creëren. Samen versterken we de biodiversiteit op het Rotterdams platteland!

Kijk op www.rotterdamdeboerop.nl of www.eetnatuurlijklokaal.nl voor de leukste en lekkerste tips!

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter