Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Exmoor pony's voor De Onlanden

08 december 2015 | Renée Nitters

Natuurmonumenten wil het komend jaar een kudde Exmoor pony's inzetten in De Onlanden, een natuurgebied ten zuidwesten van de stad Groningen. Prachtige, compacte paardjes die voor meer variatie in het natuurgebied gaan zorgen. Met de opbrengst van de decemberactiviteiten op De Onlanderij hoopt Natuurmonumenten een deel van de aanschaf te kunnen bekostigen.

Exmoor pony's voor De Onlanden

Waarom Exmoor pony's?

Boswachter Bart Zwiers: 'Een paard graast anders dan een koe. Die scheuren het gras met hun tong af, terwijl een paard met zijn tanden eet. Hierdoor wordt het gras veel korter afgegraasd. Paarden poepen bovendien op vaste plekken. Daar eten ze niet en kan het gras juist weer langer groeien. Zo ontstaat er een gevarieerd landschap'.

Stoere oerpaardjes

Exmoorpony’s zijn stoere oerpaardjes, die zonder problemen het hele jaar buiten kunnen blijven. Dit paardenras is echter zeldzaam geworden, waardoor deze nieuwe kudde ook kan bijdragen aan het behoud van deze bijzondere soort. Door de begrazing wordt het gebied veel afwisselender wat weer gunstig is voor andere planten en dieren. 'We hopen hier straks bijvoorbeeld veldleeuweriken, roerdompen, paapjes, porseleinhoentjes en misschien zelfs de grauwe klauwier te zien', aldus Zwiers. Om in een deel van de aanschafkosten te voorzien organiseert Natuurmonumenten in de maand december bijzondere activiteiten op De Onlanderij.

Kerstactiviteiten

Van 12 december tot en met 27 december wordt de stal van De Onlanderij bij Groningen omgetoverd tot levende kerststal. Je mag de dieren aaien, buitenspelen of je even lekker opwarmen bij de vuurkorven die rond het theehuis staan. Binnen in het theehuis geurt het naar verse dennennaalden en warme chocoloademelk. In de tijdelijke winkel vind je allerlei leuke natuurcadeautjes. Nog geen deurkrans? Maak samen met een echte florist je eigen krans van natuurlijke materialen. Wil je weten wat er nog meer te doen is op De Onlanderij? Kijk dan in de activiteitenkalender!

placeholder

Fotograaf: Martin van LokvenBron: Natuurmonumenten

Ikea kindermiddag

Ben je in het bezit van een IKEA-klantenpas? Op woensdagmiddag 16 december krijg je op vertoon van je IKEA-pas gratis warme chocolademelk en een kleurplaat voor je kinderen. Lever je de kleurplaat in dan maak je kans op mooie prijzen. Het allerleukste? Kinderen kunnen zich op vertoon van de IKEA-klantenpas gratis laten schminken met een dierensnoetje! Kom je ook? Het is echt de moeite waard!

Adres Onlanderij

Je vindt De Onlanderij in Eelderwolde. Rij via de Borchsingel naar de Madijk. TomTom informatie: voer Borchsingel 41 Eelderwolde in. Vanaf daar is het goed bewegwijzerd naar De Onlanderij.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo