Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eén van de grootste vogels ter wereld

28 mei 2019 | Petra Strijdhorst

Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben diverse mensen in Nederland de monniksgier zien vliegen. Eén van de plekken die deze enorme vogel bezocht, was ons natuurgebied De Onlanden in Drenthe. Het dier, met een spanwijdte tot wel 295 centimeter, is in 2005 voor het laatst gezien in ons land. Hopelijk hoeven we niet opnieuw zo lang te wachten op een nieuw bezoek 'het is niet ondenkbaar dat hij nog eens terug komt', vertelt boswachter Bart.

Monniksgier

De monniksgier vloog op vrijdag boven ons natuurgebied De Onlanden in Drenthe. Diverse mensen hebben het dier daar gezien en gefotografeerd, is te lezen op waarneming.nl. Boswachter Bart Zwiers was net te laat 'maar het gaf toch een kick, zo'n beest in je gebied'. Op zaterdag maakte de vogel diverse rondjes boven de Sallandse Heuvelrug/ Hellendoorn. De imposante verschijning trok veel bekijks. Verwacht wordt dat deze soort vaker te zien zal zijn in Nederland, omdat de populatie in Europa langzaam groter wordt. Zo broedt de diersoort sinds lange tijd weer in Portugal.

'Permanente vestiging in Nederland zit er niet in', vertelt boswachter Bart. 'Maar het is niet ondenkbaar dat hij weer komt shoppen voor een maaltje. Gieren ruiken aas over een enorme afstand, tot wel tien kilometer weg. En ze doen ook niet moeilijk over een vers levend meerkoetje. De Onlanden zijn vol van leven en daar is nog wat te halen. Hopelijk komt hij dus snel weer terug!' 

Kenmerken

De vogel is bijna helemaal bruin/ zwart, 100 tot 110 centimeter lang en heeft in de vlucht een spanwijdte tot wel 295 centimeter. In zijn nek staan lange veren die een brede kraag vormen, maar zijn kop is kaal. Hij leeft voornamelijk van kadavers, zoals dode schapen.

Petra Strijdhorst