Wandelen

Route naar vogelkijkhut Dintelse Gorzen (1,5 km)

  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Route naar vogelkijkhut Dintelse Gorzen (1,5 km)

Middenin de Dintelse Gorzen waan je je alleen op de wereld. De ongerepte natuur heeft een aantrekkingskracht op honderden soorten vogels, zoals lepelaar, veldleeuwerik en blauwe kiekendief.

Het zoute zeewater was hier ooit de baas. Toen de laatste dam van de Deltawerken, de Philipsdam, in 1987 werd gesloten, veranderde het Krammer-Volkerak totaal! Van een zoute getijdenzee naar een zoet binnenmeer met constant waterpeil. De mix tussen zoet en zout water maken de natuur van de Dintelse Gorzen uniek. Het zorgt voor een enorme afwisseling in landschap waar verschillende soorten vogels op afkomen. Elk jaargetijden spot je weer andere soorten!

Deze route voert je over de bodem van een oud getijdengebied dat bestaat uit vlaktes, heuvels en zandpaden. Speciaal voor mensen met een beperking hebben we twee off-road rolstoelen te huur in Restaurant Beneden Sas. Deze elektrische rolstoel met rupsbanden voert je over deze spannende route. Kijk hier voor prijzen of om te reserveren. Door het avontuurlijke karakter adviseren we om begeleiding mee te nemen. Dit kan ook een gids van Natuurmonumenten zijn!

Ben je niet bang voor een uitdaging? Kijk hier voor de langere route, de blauwe, gele of rode, door de Dintelse Gorzen! Gebruik deze online kaart voor de goede route.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Vlietdijk

Toegankelijkheid

Huisregels

De route

 Startpunt

1Dintelse Gorzen

Welkom in de Dintelse Gorzen!

Volg voor deze route de blauwe route tot aan het bord naar de vogelkijkhut en volg dezelfde blauwe route weer terug naar het begin van het gebied. 

De Dintelse Gorzen liggen buitendijks. Eeuwenlang stond het onder invloed van de getijden. Ooit was dit natuurgebied zout, nu verzoet het gebied langzaam. Zoute planten als zeekraal en heemst maken steeds meer plaats voor zoet-liefhebbers als kattenstaart en koninginnekruid. In de zomermaanden trekken de bloemen honderden vlinders.

Spot onderweg naar de vogelkijkhut ook diverse vogels zoals de smient, roodborsttapuit, graspieper en vele andere soorten. De Dintelse Gorzen is namelijk een internationaal belangrijk vogelgebied.

Schotse hooglanders Dintelse Gorzen
Dintelse Gorzen
Ongerepte Dintelse Gorzen
Dintelse Gorzen

2Kakofonie aan vogelgeluiden

Voorjaar in de Dintelse Gorzen betekent een heerlijke kakofonie van vogelgeluiden. Er broeden tientallen soorten. Luister naar de spectaculaire zangvlucht van het mannetje-veldleeuwerik. Maar laat je niet misleiden! Zo nu en dan imiteert hij een andere zangvogel.

Verder hoor je kleine karekiet, zie je kieviten buitelen en ontdek je wellicht een jagende havik.

veldleeuwerik
Kakofonie aan vogelgeluiden
Buitelende kieviten
Kakofonie aan vogelgeluiden
Kleine Karekiet
Kakofonie aan vogelgeluiden

3Bosvogels

Op de voedzame grond doen bomen en struiken het opperbest. Dat is gunstig voor 'bosvogels' als roodborst, winterkoning en tjiftjaf. Om te voorkomen dat het gebied helemaal bebost raakt, grazen in de Dintelse Gorzen Schotse hooglanders en shetlandpony's.

Roodborst in het late licht
Bosvogels
tjiftjaf was aan het zingen op deze mooie lentedag
Bosvogels

4Roofvogels

Hier, over de vlaktes van de Dintelse Gorzen, vliegen veel soorten roofvogels rond: buizerds miauwen in de lucht, de blauwe kiekendief jaagt op kuikens en de slechtvalk loert op smienten. Je hebt zelfs de kans om een te spotten! Niet zo gek dat je hier zo veel roofvogels ziet; het stikt van het voedsel.

Slechtvalk
Roofvogels
Blauwe kiekendief in het Koningsven
Roofvogels
Buizerd
Roofvogels

5Witte reuzen

In de ondiepe kreken kun je zo maar een van deze witte reuzen ontdekken! De lepelaar is met zijn grote witte kuif en snavel in de vorm van een lepel een bijzondere verschijning. Hij ziet er zelfs een beetje tropisch uit! Al lepelend zeeft hij voedsel uit het water.

Ook de hagelwitte zilverreiger is een gracieuze vogel met een prachtig uiterlijk. Je zou daarom misschien niet verwachten dat het een genadeloze jager is. Stil wacht hij in het water op zijn prooi. Als deze eenmaal dichtbij is, spiest hij de prooi aan zijn dolkvormige snavel.

Lepelaars
Witte reuzen
Grote zilverreiger ziet zijn spiegelbeeld, Ooijpolder
Witte reuzen

6Eindpunt

Dit is het eindpunt van de route. De boswachters hopen dat je genoten hebt!

Wil je nog een hapje en drankje nuttigen? Je kunt je bezoek aan de Dintelse Gorzen heerlijk afronden bij restaurant Het Beneden Sas. Het restaurant is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Vlakte Dintelse Gorzen
Eindpunt
Sluizencomplex Dintelse Gorzen
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.