Ga direct naar inhoud
Terug

Route naar vogelkijkhut Dintelse Gorzen (1,5 km)

Waar: Dintelse Gorzen

Eerste lepelaars weer terug op natuureiland Tiengemeten
30 minuten
1,5 km
 • Rolstoel met begeleider
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Middenin de Dintelse Gorzen waan je je alleen op de wereld. De ongerepte natuur heeft een aantrekkingskracht op honderden soorten vogels, zoals lepelaar, veldleeuwerik en blauwe kiekendief.

Het zoute zeewater was hier ooit de baas. Toen de laatste dam van de Deltawerken, de Philipsdam, in 1987 werd gesloten, veranderde het Krammer-Volkerak totaal! Van een zoute getijdenzee naar een zoet binnenmeer met constant waterpeil. De mix tussen zoet en zout water maken de natuur van de Dintelse Gorzen uniek. Het zorgt voor een enorme afwisseling in landschap waar verschillende soorten vogels op afkomen. Elk jaargetijden spot je weer andere soorten!

Deze route voert je over de bodem van een oud getijdengebied dat bestaat uit vlaktes, heuvels en zandpadenBen je niet bang voor een uitdaging? Kijk hier voor de langere route, de blauwe, gele of rode, door de Dintelse Gorzen! Gebruik deze online kaart voor de goede route.

Waar kun je starten

Wilde Marjolein in de Dintelse Gorzen
Startpunt

Parkeerplaats Vlietdijk

Wat kom je onderweg tegen?

Schotse hooglanders Dintelse Gorzen
Ongerepte Dintelse Gorzen

1. Dintelse Gorzen

Welkom in de Dintelse Gorzen!

Volg voor deze route de blauwe route tot aan het bord naar de vogelkijkhut en volg dezelfde blauwe route weer terug naar het begin van het gebied. 

De Dintelse Gorzen liggen buitendijks. Eeuwenlang stond het onder invloed van de getijden. Ooit was dit natuurgebied zout, nu verzoet het gebied langzaam. Zoute planten als zeekraal en heemst maken steeds meer plaats voor zoet-liefhebbers als kattenstaart en koninginnekruid. In de zomermaanden trekken de bloemen honderden vlinders.

Spot onderweg naar de vogelkijkhut ook diverse vogels zoals de smient, roodborsttapuit, graspieper en vele andere soorten. De Dintelse Gorzen is namelijk een internationaal belangrijk vogelgebied.

veldleeuwerik
Buitelende kieviten
Kleine Karekiet

2. Kakofonie aan vogelgeluiden

Voorjaar in de Dintelse Gorzen betekent een heerlijke kakofonie van vogelgeluiden. Er broeden tientallen soorten. Luister naar de spectaculaire zangvlucht van het mannetje-veldleeuwerik. Maar laat je niet misleiden! Zo nu en dan imiteert hij een andere zangvogel.

Verder hoor je kleine karekiet, zie je kieviten buitelen en ontdek je wellicht een jagende havik.

Roodborst in het late licht
tjiftjaf was aan het zingen op deze mooie lentedag

3. Bosvogels

Op de voedzame grond doen bomen en struiken het opperbest. Dat is gunstig voor 'bosvogels' als roodborst, winterkoning en tjiftjaf. Om te voorkomen dat het gebied helemaal bebost raakt, grazen in de Dintelse Gorzen Schotse hooglanders en shetlandpony's.

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  • Door de ruige terreinomstandigheden is de route alleen begaanbaar voor elektrische off-road rolstoelen met rupsbanden. 
  • De route is zeer afwisselend en bevat vlaktes, kreken, zandpaden, graspaden en heuvels. De aanlooproute naar het natuurgebied bevat 2 steile stukken: een tegelpad omhoog naar de sluis en iets verderop de dijk naar beneden via een graspad. De terugweg volgt dit in omgekeerde richting. Voor de off-road rolstoel zijn de hellingen geen probleem; 
  • In het gebied kun je Schotse Hooglanders (grazende runderen) tegenkomen. Je passeert (2x) 3 veeroosters, die de off-road rolstoel moeiteloos passeert;
  • Let wel: voor de gehuurde off-road rolstoel gebruik je een andere parkeerplaats dan bij deze routebeschrijving aangegeven, nl. de parkeerplaats Sluizencomplex Beneden Sas aan de Beneden Sasweg in De Heen. Hier zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen.   
  • Restaurant Beneden Sas is toegankelijk voor mensen in een rolstoel en heeft een rolstoeltoegankelijk toilet;
  • Bij Akkermans Leisure & golf in De Heen is een (rolstoeltoegankelijk) toilet. Dit is op de route naar parkeerplaats Sluizencomplex Beneden Sas.
 • Honden niet toegestaan

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda