Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute De Koploper in de duinen van Goeree (deel 1)

Waar: Duinen van Goeree

Kwade Hoek
3 uur 35
10,76 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

In de duinen van Goeree op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wandel je De Koploper, een wandelroute van 20 kilometer met fantastisch uitzicht over slikken, schorren en kronkelende kreken. Ontdek tijdens het wandelen de bloemrijke duinvalleien, brede stranden en schorren vol vogels.

Kom lekker uitwaaien aan de kust van Zuid-Holland. Deze wandeltocht loopt dwars door duinen, langs het strand en langs schorren en gaat door het ongerepte gebied de Kwade Hoek.

Kom je hier in de herfst of in de winter, zorg dan voor goede waterdichte wandelschoenen of laarzen. De Kwade Hoek ligt in een buitendijks natuurgebied waardoor het behoorlijk nat kan zijn in die periode van het jaar.

Dit is het eerste, 10 kilometer lange, deel van de wandelroute de Koploper. Het tweede deel van deze in totaal 20 km lange wandelroute vind je hier.

De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes.

 

Waar kun je starten

Duinen van Goeree
Startpunt

Ouddorp, parkeerplaats Oosterweg/Vrijheidsweg

Wat kom je onderweg tegen?

Uitkijktoren
Uitkijktoren 2

1. Uitkijktoren

De uitkijktoren op het duin biedt een weids uitzicht over strand en zee, duinen en polders. Je ziet struiken als duindoorn, vlier en soms meidoorn en braam. Dit struikgewas biedt in de zomer aan veel kleine vogelsoorten een broedplaats. Denk hierbij aan de nachtegaal, fitis en braamsluiper.

Zeehonden

2. Zeehonden

Nergens kun je beter uitwaaien dan op het strand! Langs de vloedlijn zie je drieteenstrandlopers meerennen met de golven. Ook de zeehonden doen het langs de kust van Zeeland én Zuid-Holland de laatste jaren weer uitstekend. Ze nemen elk jaar in aantal toe. In grote groepen kun je ze op de zandplaten in zee zien rusten.

Zeestrand

3. Zeestrand

Het strand begint hier van karakter te veranderen. De rechte, strakke kustlijn en het rechte, brede strand maakt hier plaats voor een grilliger landschap van met helm begroeide jonge duinen en stroomgeulen. Je vindt hier een grote variatie aan schelpen: massa’s kokkels, strandschelpen en zwaardschedes. Aan de waterlijn zitten soms honderden scholeksters op een rijtje.Tussen de groene en rode tonnen in zee ligt de vaargeul. Schepen moeten zich hiertussen door manoeuvreren om de haven van Stellendam te bereiken. Kijk eens hoe smal de geul eigenlijk is en hoe dicht de schepen langs het strand varen! Aan je rechterhand zie je lage duinen, dit is de plek waar in het voorjaar en de zomer veldleeuwerik en kievit broeden. De veldleeuwerik zingt bijna uitsluitend wanneer hij vliegt. Eenmaal in de lucht zingt hij uit volle borst. Zie je ’s winters een mus-grote vogel met wittige vleugels overvliegen? Dan is dit de sneeuwgors! Deze zangvogel ontloopt de snijdende kou in zijn broedgebied en brengt hier de winter door. Let wel op: Houd strandpoelen aan je linkerhand. Je loopt anders het risico dat je niet meer met droge voeten naar de duinrand kan komen. En in de poelen kan een dikke laag modder staan!

Praktische informatie

  • VVV Goeree-Overflakkee

  • Landal Strand Resort Ouddorp Duin

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes