Erfgoed ontdekken

Ontdek Fort bij Abcoude

Ontdek Fort bij Abcoude

Waar

Fort bij Abcoude

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 10,00
  • Ledenprijs€ 7,00
Kinderen
  • Normaal€ 5,00
  • Ledenprijs€ 3,50

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Ontdek Fort bij Abcoude

Historische verhalen

Verscholen achter een groene wal ligt de 'bomvrije' kazerne van Fort bij Abcoude. Dit bakstenen fort bleek al tijdens de bouw achterhaald en ouderwets. Door de komst van de zwaardere brisantgranaat was de kazerne allesbehalve 'bomvrij'. Ronddwalend over het forteiland kun je je voorstellen hoe hier tijdens een mobilisatie honderden soldaten woonden. 

Onder leiding van een ervaren fortengids komt het verhaal van Fort bij Abcoude tot leven. Je bezoekt het kruitmagazijn, ervaart de dikke muren van wel 1,8 meter en loopt door de slaapvertrekken van de soldaten. Je bekijkt een remise en vanaf het uitkijkpunt op het oostelijke 'Oreillon' zie je in de verte Fort bij Nigtevecht liggen. Vanaf deze locatie kun je je zich goed voorstellen dat vroeger vanaf dit punt met kanonnen werd geschoten.

UNESCO Werelderfgoed

Fort bij Abcoude maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Het is een verdedigingsring rondom de hoofdstad en bestaat uit 46 forten, batterijen, dijken en sluizen. Dit ingenieuze systeem met water als bondgenoot is uniek in de wereld. Daarom is deze waterlinie een erfgoed van wereldformaat en staat de Stelling van Amsterdam sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Sinds 2021 vormen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen het werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

 

 

Handig om te weten

  • Honden mogen niet mee
  • Parkeer de auto achter de genieloods. Deze loods vind je aan het eind van de inrit van Molenweg 19A. Er is ook parkeergelegenheid aan Molenweg 19B (bij de Jeu de Boulesclub), maar om het fort te bereiken, moet u dan nog een stuk langs een weg zonder stoep lopen.
  • In het fort kan het –ook op warme dagen- behoorlijk fris zijn. Neem daarom een jas, trui of vest mee.
  • Heb je verschijnselen die op Corona kunnen duiden, blijf dan thuis.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo