Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Cultureel

Ontdek Fort bij Abcoude

Ontdek Fort bij Abcoude

Waar

Fort bij Abcoude

Vertrekpunt
Kosten
Volwassen
  • Normaal€ 10,00
  • Ledenprijs€ 7,00
Kinderen
  • Normaal€ 5,00
  • Ledenprijs€ 3,50
  • € 3,50

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Ontdek Fort bij Abcoude

Historische verhalen

Verscholen achter een groene wal ligt de 'bomvrije' kazerne van Fort bij Abcoude. Dit bakstenen fort bleek al tijdens de bouw achterhaald en ouderwets. Door de komst van de zwaardere brisantgranaat was de kazerne allesbehalve 'bomvrij'. Ronddwalend over het forteneiland kun je je voorstellen hoe hier tijdens een mobilisatie honderden soldaten woonden. 

Onder leiding van een ervaren fortengids komt het verhaal van Fort bij Abcoude tot leven. Je bezoekt het kruitmagazijn, ervaart de dikke muren van wel 1,8 meter en loopt door de slaapvertrekken van de soldaten. Je bekijkt een remise en vanaf het uitkijkpunt op het oostelijke 'Oreillon' zie je in de verte Fort bij Nigtevecht liggen. Vanaf deze locatie kun je je zich goed voorstellen dat vroeger vanaf dit punt met kanonnen werd geschoten.

UNESCO Werelderfgoed

Fort bij Abcoude maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Het is een verdedigingsring rondom de hoofdstad en bestaat uit 46 forten, batterijen, dijken en sluizen. Dit ingenieuze systeem met water als bondgenoot is uniek in de wereld. Daarom is deze waterlinie een erfgoed van wereldformaat en staat de Stelling van Amsterdam sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. 

Unieke fortenervaring

Natuurmonumenten is ervan overtuigd dat het ontwikkelen van cultureel erfgoed de beste manier is om het duurzaam te behouden voor de toekomst. Na een strenge selectieprocedure heeft KoolGeitWolf de kans gekregen om mensen een unieke fortenervaring te laten beleven door middel van bijzonder eten, slapen en recreëren. Momenteel zijn KoolGeitWolf en Natuurmonumenten druk met de voorbereidingen om tot een onderneming te komen, die de ecologische en cultuurhistorische waarden niet schaadt, maar juist versterkt.

 

Handig om te weten

  • Honden mogen niet mee
  • In het fort kan het –ook op warme dagen- behoorlijk fris zijn. Neem daarom een jas, trui of vest mee.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo