Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Beleef de Volmolen in Epen

Beleef de Volmolen in Epen

Waar

Geuldal

Vertrekpunt

  Parkeerplaats vooraan de Volmolen

  Plaatweg 16285 NK Epen

Kosten
Volwassen
 • NormaalGratis
 • LedenprijsGratis
Kinderen
 • NormaalGratis
 • LedenprijsGratis
 • Gratis

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Beleef de Volmolen in Epen

Twee maal per maand stellen de vrijwillige molenaars dit indrukwekkende Rijksmonument voor jou open. Natuurmonumenten is de trotse eigenaar en beheerder van het gebouw en van de gebieden er om heen.

Na een pauzejaar vol ingrijpende werkzaamheden aan de loop van de zogenaamde molentak van de Geul kan de molen nu weer in bedrijf gesteld worden. Daar hoort ook de publieke openstelling bij! Je bent van harte welkom tussen 13.00u en 17.00u. Entree is gratis en een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

We raden je graag aan om het bezoek te combineren met een wandeling door het unieke stroomgebied van de Geul. De route is in het terrein gemarkeerd. 

Je kunt hier ook een wandelroute ook met behulp van je smartphone volgen. Klik hier voor meer informatie en download. Onderweg hoor je en zie je dan in je scherm de route en interessante weetjes van de boswachter.

Vaalse start

Het bekendste gebouw in het Geuldal is waarschijnlijk de Volmolen bij Epen. De molen was een onderdeel van de Vaalser lakenindustrie. Door de ligging van de molen aan de Geul was er veel water beschikbaar om te kunnen vollen, het vervilten van wol. Zo’n grote hoeveelheid water was er niet in de omgeving van Vaals.

Vollen in de Volmolen

Vollen verbetert de kwaliteit van geweven wollen stof. De stof wordt in grote eiken kuipen gelegd, die zijn gevuld met een mengsel van volaarde (een soort klei), lijnzaadolie, ranzige boter, urine en water. Stampers, aangedreven door de waterkracht van de Geul, drukken de stof plat. Veertien uur later zijn de wollen lakens viltig, ruwer en sterker geworden.

Van wol naar graan

In 1872 is de Volmolen omgebouwd tot graanmolen. Het graan dat er vandaag de dag door vrijwillige molenaars gemalen wordt, komt van natuurakkers en gaat naar een biologische veehouderij.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  Parkeerplaats vooraan de Volmolen
 • Plaatweg 1, 6285 NK Epen (LB)
 • Parkeerplaatsen zijn bovenaan bij Plaatweg 1, bij Volmolen en bij de voormalige voetbalvelden in de bocht bij Camerig. Dan loop je via de Volmolen naar de Plaatweg en Tergracht. Wil je toch parkeren bij Tergracht: alleen als er plaats is en gebruik dan aub een consumptie (het is de privé-parkeerplaats van Recreatieboerderij Tergracht). Ook bij ’t Zinkviooltje is de parkeerplaats alleen voor kampeerders, niet voor wandelaars, daar is helaas geen ruimte voor.

Huisregels

Extra informatie

logo