Ga direct naar inhoud
Nieuws

Afsluiting vogelwachtseizoen 2022 op Griend - Blog 8

23 augustus 2022 | Cynthia Borras

De afgelopen weken is er geleidelijk een eind gekomen aan het broedseizoen op Griend. De broedvogels hebben het eiland verlaten en de vogelwachters hebben nu alle tijd en ruimte om de planten en insecten van Griend in kaart te brengen.

drieteenstrandlopers Griend

 

Einde broedseizoen

De grote sterns hebben het eiland het eerst verlaten, er waren dit jaar maar slechts enkele jongen vliegvlug, alle anderen stierven als gevolg van de vogelgriep. De visdieven zijn wat langer gebleven, maar zijn met hun jongen ook verhuisd naar de grote Waddeneilanden, waar ze dichter bij hun favoriete voedsel zitten. Dat zijn toch vooral de visjes die dichter bij de Noordzeekust voorkomen. Tijdens vloed zien we nu vooral nog meeuwen met hun jongen. Die zoeken hun voedsel voor een belangrijk deel op het wad en blijven nog wel even aanwezig. De zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen lijken een goed seizoen achter de rug te hebben. We zien honderden bruin-gevlekte jongen tussen de volwassen vogels staan.

blauwe zeedistel Griend

De Blauwe Zeedistel komt ook op Griend voor. Het is een zeldzame en kenmerkende plant van ons kustgebied

Planten en insecten

Het geleidelijk verdwijnen van de broedvogels betekent niet dat de laatste vogelwachters stil hebben gezeten. Sinds 1991 brengen dezelfde biologen de plantengroei op Griend in kaart. Dat gebeurt op twee manieren. De aard van de vegetatie wordt op vaste plaatsen, in door paaltjes gemarkeerde vierkante gebiedjes (zogenaamde “permanente kwadraten”) beschreven. Zo kunnen we lange-termijn veranderingen vaststellen. Daarnaast speuren we op het hele eiland naar verschillende plantensoorten, hetgeen resulteert in een jaarlijkse soortenlijst. In 2022 is er in een week tijd niet minder dan 103 soorten gevonden, waarvan velen kwetsbaar of relatief zeldzaam zijn.

Het eind van het broedseizoen is ook een uitstekende periode om aandacht te besteden aan het voorkomen van insecten, want er zijn veel bloeiende planten en het is mogelijk waarnemingen te doen zonder broedende vogels te verstoren. In korte tijd hebben we 39 soorten vlinders, hommels, bijen, zweefvliegen, kevers en sprinkhanen vastgesteld. Een mooie aantal, hoewel het maar een beperkt deel is van alle soorten insecten die in voorgaande jaren gezien zijn.

 

Zwartsprietdikkopje

Het Zwartsprietdikkopje is de meest algemene dagvlinder op Griend.

Wadvogels

De maandelijkse telling van wadvogels die het eiland tijdens vloed gebruiken als rustplaats, is ook in de maand juli uitgevoerd. Op 15 juli hebben we in totaal 28.747 vogels geteld. Een belangrijk deel daarvan zijn de vele meeuwen die het broedgebied inmiddels hebben verlaten, maar nu op het wad verblijven. De grote toename van de noordelijk broedende steltlopers, zoals bonte strandloper, drieteenstrandloper, kanoet, rosse grutto en zilverplevier laat nog even op zich wachten. Wanneer deze soorten ook in groot aantal aanwezig zijn kan het totale aantal wadvogels rond Griend gemakkelijk oplopen tot meer dan 100.000 individuen.

Cynthia Borras
Cynthia Borras