Ga direct naar inhoud
Nieuws

Expeditie Griend

06 september 2018 | Sanne van Gemerden

Elk jaar gaat er een onderzoeksexpeditie naar Griend zodat we kunnen zien hoe het eiland zich ontwikkelt. Onbewoond waddeneiland Griend werd in 2016 gered van de golven. Met een brede zandoever is het eiland in staat om het water te weerstaan en plaats te bieden aan duizenden trekvogels in de Waddenzee.

Slangster

Deze week leggen achttien onderzoekers de veranderingen op Griend vast. Ze brengen bijvoorbeeld in kaart waar de vogels zitten tijdens rusten en eten, wat het gedrag is en hoe de vogels gebruikmaken van het eiland. Daarnaast onderzoeken ze welke dieren in de bodem leven, hoe groot de zandkorrels zijn en hoeveel plankton er door het water zweeft. Dit geeft allemaal inzicht in het voedselweb rondom Griend. Het doel is dat we beter begrijpen wat er leeft en welke processen aan het werk zijn zodat we de natuur op en rond het eiland beter kunnen beschermen.

Nachtwerk op Griend, september 2018

Nachtwerk op Griend

De onderzoekers gaan 's avonds aan boord nog even door. Hun tijdelijk onderkomen (klipper De Ambulant) ligt vlakbij Griend voor anker. Hier bekijken ze de bakken met gevangen waterbeestjes. Het is al duidelijk dat het een zeer goed mosselbroed jaar is, want op één zogenaamd 'mosselkratje' zijn al 55.000 mosselbroedjes gevonden. Dit zijn kleine mosseltjes, die onder goede omstandigheden zouden kunnen uitgroeien tot een volwassen mossel.

Crew Expeditie Griend 2018

Onderzoekers en studenten van Expeditie Griend 2018

Wil je meer lezen over Expditie Griend 2018? Lees dan het blog van Laura Govers. 

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)