Ga direct naar inhoud
Nieuws

Datacentrum Zeewolde; uitstel maar geen afstel

11 april 2022 | Martine Otten

De bouw van het datacenter van Meta in Zeewolde is voorlopig van de baan. De verkiezingsuitslag in Zeewolde maakte al duidelijk dat een meerderheid van de inwoners van Zeewolde geen voorstander is van het datacenter.

Datacentrum Zeewolde artist impressie

Als reactie op de verkiezingen kwam het datacentrum op losse schroeven te staan. De Eerste Kamer nam op 22 maart een motie aan met als doel het datacentrum tegen te houden. Hoewel de motie juridisch moeilijk uitvoerbaar is, zagen veel partijen het als een steunbetuiging aan minister De Jonge, die eerder had gezegd van de komst van het datacentrum af te willen. 29 maart riep ook de Tweede Kamer op de bouw van het datacentrum voorlopig stil te zetten. Als reactie daarop liet Meta, het moederbedrijf van Facebook, weten dat inderdaad te doen.

Vergunningtraject gaat door

Het is nog niet zeker of van uitstel ook afstel komt. Het Rijksvastgoedbedrijf moet nog steeds beslissen of de grond waarop het datacentrum gebouwd moet worden, verkocht mag worden. Aan deze verkoop zijn door het Kabinet eisen verbonden. Minister De Jonge liet zich ontvallen: “Het is zeer de vraag of Zeewolde daaraan zal kunnen voldoen.” 

Mocht Meta de plannen voor het datacentrum weer uit de ijskast halen, dan zullen zij verschillende vergunningen aanvragen die te maken hebben met natuur, watergebruik en milieu. Deze vergunningen heeft het datacentrum nodig om te kunnen openen. De komst van het datacentrum is dus zeker nog niet van de baan. Natuurmonumenten steunt de bezwaren van de Natuur en Milieufederatie Flevoland tegen de vergunningen. Het is de laatste kans om nogmaals duidelijk te maken dat het stroom-, ruimte- en waterverbruik van het datacentrum echt te groot is.

 

Martine Otten
Martine Otten

Boswachter communicatie en beleven