Geschikt voor rolstoel

Scootmobielroute Kampina-Banisveld

  • Geschikt voor rolstoel
Geschikt voor rolstoel

Scootmobielroute Kampina-Banisveld

Erop uit met de scootmobiel in de omgeving van Boxtel? Neem de uitkijktoren van Banisveld (onderdeel van natuurgebied Kampina) mee in je rondje. Vanaf de heuvel heb je al een mooi uitzicht over het weidse heidelandschap; via de makkelijker begaanbare ‘luie trap’ beklim je de uitkijktoren voor nog fraaiere vergezichten.

Deze route naar de uitkijktoren begint op de kruising Koevoortsedijk-Banisveld. Het maakt dus niet uit van welke kant je met de scootmobiel komt aanrijden.

Kom je met de auto, gebruik dan de parkeerplaats aan de Brinksdijk. Via de Koevoortsedijk (60 km-weg met fietsstroken) ‘scoot’ je in 1,3 km naar het startpunt.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Boxtel, startpunt scootmobielroute
  • Koevoortseweg, 5281 SC Boxtel
  • Parkeerplaats BrinksdijkRoutebeschrijving

    Vanaf hier naar Boxtel, startpunt scootmobielroute : Sla linksaf de Koevoortseweg in, na 1,3 km is de afslag naar de Scootmobielroute.

Toegankelijkheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Van landbouw naar natuur

Je kunt tussen de bomen door de open vlakte zien liggen. Tientallen jaren was dit een groot landbouwgebied. Tot het in 1996 met hulp van Rijk en provincie overging naar Natuurmonumenten.

Een van de grootste ingrepen om de natuur weer een kans te geven, was het verwijderen van zo'n 40 cm. grond. De oude woeste heidegrond kwam zo weer boven te liggen. Sinds die tijd heeft de natuur zich hier flink ontwikkeld.

Nog frappanter is het, als je bedenkt dat de uitkijktoren waar je naar toe rijdt, bovenop een oude vuilstort staat. Die is veilig afgedekt en uiteraard niet afgegraven. Wat is het dan een mooi gebied geworden!

Banisveld
Van landbouw naar natuur

2Uitkijkpunt Banisveld

Vanaf de uitkijktoren, maar ook al vanaf de heuvel kijk je uit over Banisveld. De toren heeft een 'luie' trap, waardoor hij ook voor mensen die fysiek minder sterk zijn, toch makkelijk te beklimmen is.

Heb je de runderen al gespot? Het zijn de Aberdeen Angus, een hoornloos ras. Zij helpen Natuurmonumenten met het gebied vrij te houden van snelgroeiende grassen, die anders andere planten zouden verdringen.

Ook allerlei vogels hebben Banisveld ontdekt. Zoals de knalgele wielewaal. Deze schuwe vogel kun je hier in het voorjaar horen. Ondanks zijn gele kleur, laat hij zich niet makkelijk zien. “Dudeljo klinkt zijn lied”, zo wordt gezongen in het oude liedje over de wielewaal. “Kom mee naar buiten allemaal, dan roepen wij de wiehelehewaal, ...”

Bekijk een filmpje van de wielewaal >>

Dudeljo dus inderdaad! Speur met de verrekijker ook het gebied en de lucht af naar bijvoorbeeld de roodborsttapuit en roofvogels als de buizerd, torenvalk en soms zelfs een boomvalk die van grote hoogte op een lekke hapje jagen.

Neem dezelfde weg terug naar de Koevoortsedijk en vervolg je eigen scootmobielrondje in deze mooie omgeving.

Wielewaal in de boomtop
Uitkijkpunt Banisveld
Banisveld uitkijktoren
Uitkijkpunt Banisveld
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.