Ga direct naar inhoud
Nieuws

Architecten ruimen vuil op in Korendijkse Slikken tijdens NLdoet

12 maart 2018 | Chantal van Burg

Vrijdag 9 maart ruimden medewerkers van architectenbureau RoosRos uit Oud-Beijerland afval op in het deltanatuurgebied de Korendijkse Slikken. Dit deden zij onder de vlag van NLdoet.

Medewerkers RoosRos aan de slag in Korendijkse Slikken

Geen brainstormsessie, ontwerpafspraak of werkzaamheden achter de computer. Vrijdag 9 maart zochten 13 medewerkers van architectenbureau RoosRos uit Oud-Beijerland het werk buiten op. En wel in het deltanatuurgebied de Korendijkse Slikken. Daar hielpen zij op de eerste dag van NLdoet Natuurmonumenten bij het opruimen van afval in het gebied.

Belang van vrijwilligers

Natuurmonumenten weet als geen ander hoe belangrijk vrijwilligers zijn. Als vereniging voor mensen met hart voor de natuur, kunnen wij niet zonder betrokken en actieve vrijwilligers. Samen met hen onderhouden wij de natuur om hier nu en in de toekomst samen van te kunnen genieten. Vandaar dat NLdoet de ideale gelegenheid is om te laten zien hoe leuk vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten wel niet is. Want natuur doet goed!

Deelname RoosRos

Architectenbureau RoosRos deed opnieuw mee aan dit initiatief. En werkzaamheden in de natuur zijn hen niet vreemd. Vorig jaar nog gingen zij onder andere aan de slag rondom fort Buitensluis in Numansdorp en in de tuin bij de Hoop in Dordrecht. Dit jaar zochten zij contact met Natuurmonumenten om iets in haar gebieden te betekenen. Naast de werkzaamheden in de Korendijkse Slikken, ging RoosRos aan de slag voor Stichting Ontmoeting in Rotterdam en Hoek van Holland en Stichting Zomerkind in Nieuw-Beijerland.

Aan de slag

Na een heerlijk pannenkoekenmaal kon de ploeg mee het gebied in om hier vuil op te ruimen dat aangespoeld is in de Korendijkse Slikken. Dit gebied grenst aan het Haringvliet en het Spui, vanwaar regelmatig zwerfafval aanspoelt dat nadelige gevolgen heeft op de natuur en de dieren die hier leven. Vrijwilligers van Natuurmonumenten proberen hier de overlast van het zwerfafval te beperken. De extra handen van RoosRos werden zeer gewaardeerd en zorgden uiteindelijk voor ruim 30 gevulde zakken aan verzameld afval.

Droomfonds Haringvliet

Dit jaar krijgen de natuur en de belevingsmogelijkheden in de Korendijkse Slikken een impuls. Het is namelijk een bijzonder jaar voor het Haringvliet; de Haringvlietsluizen gaan op een kier. Daardoor komt de verbinding tussen de rivieren Rijn, Maas en Noordzee terug. Zes natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, hebben samen met de regio en met steun van de Nationale Postcode Loterij de handen ineengeslagen om deze kans voor herstel van de dynamische delta die het Haringvliet ooit was te pakken. Dankzij deze kans brengen we het deltanatuurkarakter weer terug in het gebied. Met open, rijke, dynamische en beleefbare natuur aan het Haringvliet, een nieuwe uitkijkhut en uitbreiding van de wandelroute ervaar je in de Korendijkse Slikken dan een echt ‘einde van de wereld-gevoel’!

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven