Ga direct naar inhoud
Erfgoed ontdekken

Paddenstoelen bewonderen in de eendenkooi van Haarzuilens

Paddenstoelen bewonderen in de eendenkooi van Haarzuilens

Waar

Landgoed Haarzuilens

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: € 10,00
  • Ledenprijs: € 7,00
Activiteit

Paddenstoelen bewonderen in de eendenkooi van Haarzuilens

Een Herfstige Wandeling in de Eendenkooi

Verscholen in het landschap langs de A2, nabij het pittoreske dorp Haarzuilens, ligt een unieke plek: de eendenkooi van landgoed Haarzuilens. Al sinds de 17e eeuw heeft deze kooi een bijzondere plaats ingenomen op het landgoed, oorspronkelijk gebruikt voor het vangen van wilde eenden voor consumptie.

In de herfst transformeert de eendenkooi in een waar paddenstoelenparadijs. Na een regenbui schieten verschillende soorten paddenstoelen, waaronder Zadelzwammen, Tranende franjezwammen, Zwerminktzwammen en nog vele anderen, letterlijk uit de grond.

Normaal gesproken is de kooi niet toegankelijk voor publiek vanwege de rust die er heerst. Pak deze unieke kans, kijk goed om je heen tijdens deze ontdekkingswandeling en laat je verrassen door deze verborgen oase met zijn eeuwenoude knotbomen. Geniet van de stilte en beweeg je net zo geruisloos als de kooiker achter de schermen van de eendenkooi. Ga samen met onze gids op zoek naar de fascinerende wereld van paddenstoelen!

Tip: Neem een zakspiegeltje mee om onder de hoed te kijken van een paddenstoel.

Bereikbaarheid

  • Het startpunt van de excursie is bij het hek van de eendenkooi langs het fietspad tussen Haarzuilens en Maarssenbroek (Rijneveldse pad), 400 m voor (of na) de fietsbrug over de A2.
  • Loop-/fietsroute vanaf Thematerweg. Parkeer op de grote parkeerplaats naast Thematerweg 5 (geitenboerderij Geertjes’ Hoeve) in Haarzuilens. Steek de weg over, houd links aan en volg het betonpad naar Hoeve Wielrevelt. LET OP: het is zo'n 30 minuten wandelen vanaf de parkeerplaats aan de Thematerweg naar het startpunt van deze excursie. 
  • Loop-/fietsroute vanaf Maarssenbroek. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats bij OSM’75 Atletiek & Recreatiesport, Zwanenkamp 1333 in Maarssen. Vanaf hier loop je binnen 15 minuten, via de fietsbrug over de A2, naar het startpunt van de excursie.

Handig om te weten 

  • Er mogen geen honden mee naar de eendenkooi.
  • Draag stevige wandelschoenen of laarzen om natte voeten te voorkomen. 
  • Deze excursie is minder voor kinderen geschikt, maar blijven stevige wandelaars van alle leeftijden met belangstelling voor de natuur van harte welkom!
  • Controleer jezelf op teken na een bezoek in de natuur. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid