Natuurgebied

Hackfort

Kasteel Hackfort

Gelders kasteel in het boerenland

Wat ik prachtig vind aan Hackfort is de eenheid van kasteel, parkbos, moestuin en boomgaard met het kleinschalige boerenlandschap eromheen. Om dat samen met een hele groep vrijwilligers in stand te mogen houden, dat voelt elke dag nog als een hele eer! Vooral in het voorjaar is het hier adembenemend mooi met alle voorjaarsbloeiers.

Harm Peter de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Hackfort
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Hackfort begon als simpel woonhuis langs de Baakse Beek. In de loop der tijd groeide het uit tot een compleet landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes. Een heerlijke plek om te wandelen en rond te kijken. Hackfort biedt afwisseling op zijn Achterhoeks.

  Twee stoere torens herinneren nog aan de burcht die landdrost Gerrit van Hackfort hier in de veertiende eeuw liet bouwen. Op de benedenverdieping bevinden zich enkele muurtorens van anderhalve meter dik uit de begintijd. De bekendste bewoner uit de riddertijd is Berend van Hackfort (1475-1557). Hij trad in 1502 in dienst van de hertog van Gelre en werd zelfs bevelhebber en plaatsvervanger van de hertog. Een belangrijk man voor Gelderland dus. Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van het kasteel en ander moois op het landgoed? Er zijn regelmatig excursies met de boswachter.

  Baronnen en baronessen van Hackfort

  Eeuwenlang bleef het kasteel in bezit van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. De laatste telgen waren Arend baron van Westerholt van Hackfort en zijn vier zusters, freules Sannie, Emma, Zus en Clara. Zij bleven allen kinderloos.

  Hackfort blijft intact

  De baron en freules bepaalden dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven. Het landgoed ging bij legaat over naar Natuurmonumenten toen de laatste barones in 1981 overleed. Natuurmonumenten houdt het landgoed in stand. Dit betekent dus ook zorg dragen voor het vele culturele erfgoed zoals de vele boerderijen, de watermolen, het dorsmolenhuisje en de beelden van Hackfort.

  Toekomstvisie

  Natuurmonumenten is heel trots op Landgoed Hackfort en wil goed voor het landgoed zorgen. Het beheer van een landgoed kent vele aspecten en de nodige uitdagingen. Hoe zorgen we voor een evenwicht tussen natuur en toelaten van recreatie? Welke kansen zien boswachters om op Hackfort de landbouw en natuur beter in balans te brengen? Om de juiste beslissingen te nemen hebben we een visie voor Hackfort geschreven.

  >>Lees hier de Landgoedvisie

  Zorg voor ons erfgoed

  Op Landgoed Hackfort beheert Natuurmonumenten ruim 40 historische erven. Op deze erven hebben veel veranderingen plaats gevonden. Waren er in 1940 nog 40 agrarische erven, nu zijn er nog maar 9 erven die een agrarische bestemming hebben. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren nog verder afnemen. Hoe zorgen de boswachters voor een goede nieuwe bestemming terwijl we blijven zorgen dat het cultuurhistorische karakter behouden blijft? Dat geeft flinke uitdagingen! Daarom schreven we een visie op de erven van Hackfort. De Ervenvisie is een verdieping op de landgoedvisie.

  >>Lees hier de Ervenvisie

  Historische moestuin van Hackfort

  Samen met onze vrijwilligers zorgen we dat alles er piekfijn bij ligt. Een mooi voorbeeld daarvan is de historische moestuin, de "Hof van Hackfort". Elke week zijn de ‘groene vingers’ hier aan het werk. Net als vroeger, toen de tuinbaas er groente, fruit en bloemen kweekte voor de bewoners van het kasteel. Kom gerust eens kijken: het tuinhek staat elke dag open. En wil je eens proeven? Schuif aan tafel bij de Keuken van Hackfort, de brasserie in het koetshuis. De kok oogst de groente voor zijn gerechten waar mogelijk in de tuin. In het seizoen, van maart t/m september, verkopen de vrijwilligers er groente en fruit uit de Hof. In principe op dinsdag, woensdag en donderdag van ca. 9.30 - 15.30 uur. Verser kan het niet! 

  Slapen, vergaderen en vieren op stand

  Tegenwoordig kun je logeren in het kasteel. Natuurmonumenten bouwde er vijf vakantie-appartementen. Deze zijn afzonderlijk te huren, maar kunnen voor grotere groepen ook samen worden afgehuurd. Daarnaast zijn er ook een vergaderruimte en een concertzaal. Neem voor de vakantie appartementen contact op met Buitenleven vakanties. Voor verhuur van de zaal en vergaderruimte kun je contact opnemen met de Keuken van Hackfort.

  Wandelen op landgoed Hackfort

  Of je nu kort of lang op pad wil; op Hackfort kun je een heerlijke zondagmiddagwandeling maken of een lekker lange tocht door het Achterhoekse coulisselandschap. De uitgestippelde wandelroutes laten je de mooiste plekjes zien op het landgoed. Je kunt ook op pad met je smartphone. Download de route app van Natuurmonumenten en kies je favoriete wandelroute.

  Vergaderen in sfeer

  Op zoek naar een stijlvolle setting voor een zakelijke bijeenkomst? Of wil je een feest(je) organiseren in landelijke sfeer? Op het kasteel vergader je op stand (via de Keuken van Hackfort). In de Schöppe, een authentieke boerenschuur gelegen naast het boswachterskantoor, kun je informeel bijeenkomen. Voor eventueel gewenste catering kunnen wij de Keuken van Hackfort van harte aanbevelen. Tip: ter afwisseling op een vergadering kun je een excursie met een boswachter boeken.

  Vergaderen in de Schöppe

  Ontdek delen van kasteel Hackfort en meer gave excursies!

  Met de boswachter mee op pad

  Normaal kun je kasteel Hackfort alleen bezoeken bij speciale gelegenheden. Vandaar dat we nu extra rondleidingen geven door enkele delen in het kasteel. Van de kelder, waar je nog goed kunt ontdekken waar het voor Hackfort allemaal begon, tot upstairs naar de indrukwekkende hal, grote zaal en salon.

  LEES HIER VERDER VOOR MEER INFORMATIE EN AANMELDEN. Zien we je snel?!
  Bekijk de watermolen en ontdek de grote kasteelzaal tijdens een concert

  Beleef de cultuurhistorie op Hackfort!

  WATERMOLEN = De 300 jaar oude watermolen van Hackfort is weer iedere zaterdag geopend van 10:00 tot 16:00 uur. Ontmoet de molenaar en hoor de verhalen over dit bijzondere gebouw.
  CONCERTEN = De Keuken van Hackfort neemt je mee naar de grote zaal in het kasteel met een reeks concerten, van klassiek tot jazz.
  DWALEN DOOR DE KELDER van kasteel Hackfort kan weer in de maanden juni, juli en augustus op zaterdagmiddagen.

  BOEK JE KAARTEN VOOR EEN CONCERT VIA DE KEUKEN VAN HACKFORT

  Kom prinsheerlijk slapen op Hackfort!

  Altijd al eens willen slapen op een heus kasteel? Boek dan een verblijf in een van de vakantiesuites.
  Heb je iets te vieren? Huur dan de grote zaal in het kasteel, de Van Westerholtzaal. Tip: combineer je evenement met een verblijf op het kasteel. Welkom!
  De suites worden verhuurd via Buitenleven vakanties, de zaal via de naast het kasteel gelegen Keuken van Hackfort.

  Buitenleven vakanties
 • Wandelen

  Wandelroute 16 km Hackfort, door en rondom Vorden

  Een prachtige wandeling door een typisch Achterhoeks landschap, landgoederen en het gezellige dorp Vorden. Op landgoed Hackfort vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen.

  • 16.4 km
 • Wandelen

  Landschapsroute Hackfort, bij Vorden

  Struin door het kleinschalige Achterhoekse landschap op Hackfort. Langs kasteel met parkbos, door velden, bosjes. Geniet van de beslotenheid van dit verrassende landschap, rijk aan soorten met de dynamiek van water.

  • 4 km
 • Hackfort

  Agenda

  Genieten van de kleurrijke Freule Sannies salon in kasteel Hackfort
  vr 08 jul
  Erfgoed ontdekken

  Rondleiding door delen van kasteel Hackfort

  Kasteel Hackfort is het stoere middelpunt van het landgoed Hackfort. Doorgaans is het erfgoed alleen te bezoeken bij speciale gelegenheden. Vandaar dat we nu extra rondleidingen geven door enkele delen in het kasteel.

  ree in aantocht
  za 09 jul
  Dieren spotten

  Speuren naar wild: op zoek naar reeën op landgoed Hackfort

  Speur samen met de boswachter naar reeën op landgoed Hackfort, Vorden. Tijdens deze avondwandeling vertelt de boswachter boeiende verhalen over de reeën die hier leven.

  ree in aantocht
  vr 15 jul
  Dieren spotten

  Speuren naar wild: op zoek naar reeën op landgoed Hackfort

  Speur samen met de boswachter naar reeën op landgoed Hackfort, Vorden. Tijdens deze avondwandeling vertelt de boswachter boeiende verhalen over de reeën die hier leven.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Hackfort

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Hackfort

  Wat wij hier doen

  Hackfort, een bloeiend landgoed

  De laatste baron en zijn zussen bleven allen kinderloos. Zij lieten het landgoed na aan Natuurmonumenten zodat het bijeen zou blijven en zou worden bewaard. Samen met boeren, ondernemers en vrijwilligers zorgen we er nu voor dat de prachtige eenheid van kleinschalig landschap en historische gebouwen behouden blijft. Rond het kasteel en in het parkbos hebben we honderdduizenden bolletjes geplant. Zo kan iedereen in het voorjaar genieten van krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen.

  logo