Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vroege Vogels bezoekt Grensmaasnatuur

15 september 2022 | Samira Maas

Eind augustus startte het nieuwe seizoen van Vroege Vogels met een aflevering over de natuurontwikkeling langs de Grensmaas. In de uitzending is goed te zien hoe de rivier het landschap bepaalt en welke bijzondere natuur dat oplevert.

De Maas in Meers

In de aflevering van 27 augustus gaan presentator Menno Bentvelt en zijn team op pad met een aantal beroepskrachten en vrijwilligers van Natuurmonumenten uit de beheereenheid Kempen en Midden-Limburg. 

Na elke bocht een verrassing 

Per kano varen ze door het spectaculaire Rivierpark Maasvallei waar grote grindrivieren brede beddingen door de heuvels geslepen hebben.

"Na iedere bocht wacht een verrassing: badderende grote grazers, nestelende oeverzwaluwen in afgeslagen steile wanden, doodhoutkevers in de ooibossen en bevers die bomen omknagen en met takken sjouwen om dammen te bouwen. Na de overstromingen midden jaren 90 is hier flink ingegrepen. Nu verlegt zich de loop van de Grensmaas voortdurend; de dynamiek van het water heeft vrij spel tussen uitgestrekte eilanden van grind en ruig struweel", aldus Vroege Vogels. 

Aflevering terugkijken?

Heb je de aflevering gemist of wil je nog eens terugkijken? Dat kan via de website van BNN VARA. Hier lees je ook verschillende artikelen, bijvoorbeeld over de sleutelrol van de grote grazers en over de beverfamilies in de Grensmaasnatuur. 

Luistertip: podcast

In het verlengde van het televisieprogramma blikken Patrick Kloet van Limburgs Landschap en Hettie Meertens van ARK Natuurontwikkeling in de podcastserie Vroege Vogels en Andere Dieren terug op de geschiedenis van het project Grensmaas dat inmiddels zo’n vijftien jaar in uitvoering is. Zij vertellen over hoe het gelukt is om een hoofdpijndossier te laten uitgroeien tot een succes. "Van stinkende rivier naar bijzondere natuur." 

De aflevering is uitgezonden op NPO radio 1 en kun je - behalve via de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren - ook hier beluisteren.

grote grazers

De grote grazers zijn belangrijke 'onderhoudsmedewerkers' in de natuur langs de Grensmaas.

Samira Maas