Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eilandwachters horen kwartelkoning

19 mei 2020 | Natuurmonumenten

Josje Peters en Wieneke de Waard waren in de eerste week van mei eilandwachter op Marker Wadden. Een week waarin moerasandijvie het eiland geel kleurde en ze het geluid hoorden van paaiende karpers in het water en het raspende geluid van de kwartelkoning tussen het riet.

moerasandijvie

Sinds de openstelling van het Haveneiland in september 2018  verblijven er regelmatig eilandwachters op Marker Wadden. Zij verwelkomen bezoekers en houden een oogje in het zeil. Josje en Wieneke doen verslag van hun week.

Veel bootjes

Josje: ” Het was gezellig druk met bootjes die week. Natuurlijk moesten wij zorgen dat de bezoekers in de haven genoeg afstand hielden, maar dat ging over het algemeen heel goed. Juist in deze coronatijd waren mensen blij even met hun boot het water op te kunnen. We hebben veel enthousiaste, positieve reacties gehad.”

Op een drukke dag lagen er zelfs buiten de haven wel 30 bootjes voor anker. Josje is bioloog en ook een enthousiaste vogelaar. De combinatie met vriendin Wieneke die een volmaakte gastvrouw is, maakte hen een topduo als eilandwachter op Marker Wadden.

eilandwachters

Eilandwachters Wieneke (l) en Josje (r)

Kwartelkoning

Tussendoor namen de eilandwachters even de tijd om afwisselend het gebied in te gaan. Josje: ”Het viel mij op dat nu in mei er grote aantallen van grondbroeders zijn, zoals kluten, plevieren, meeuwen en visdieven. En wij zagen weer een paartje ijseend rondzwemmen. Vorig jaar in juni hebben wij het eerste broedgeval van de ijseend gezien. Nu zijn ze teruggekomen, hopelijk gaan ze dit jaar ook broeden. En we hebben het krachtige geluid van de kwartelkoning gehoord. Een moerasvogel die je zelden ziet, maar zich wel laat horen."

Paaigebied

"In de noorderlijke baai zagen we veel paaiende karpers, wat een onrust in het water. Het geeft aan dat Marker Wadden een paaigebied is voor vissen. Daar wordt nader onderzoek naar gedaan. Al met al was het weer een fantastische week.” 

Paaiende karpers op Marker Wadden

Natuurmonumenten