Ga direct naar inhoud
Nieuws

Oude dwergstern terug op Marker Wadden

13 juni 2023 | Roos Kooiman

Een dwergstern van 22 jaar is weer teruggekomen op Marker Wadden. Vrijwilliger Maarten Hotting ontdekte hem tijdens het vogelonderzoek op de nieuwe natuureilanden in het Markermeer. “22 jaar is heel oud voor een vogeltje van maar 55 gram” volgens Hotting. De dwergstern is een kwetsbare vogel waarvan ook dit jaar weer enkele paren broeden op Marker Wadden.

Dwergstern

“Deze vogel werd in 2001 als kuiken geringd in het Haringvliet. Vorig jaar broedde hij ook op Marker Wadden. We gaven hem een kleurring zodat hij beter te volgen is en niet meer hoeft te worden gevangen. En dat werkte, want afgelopen weekend zat hij weer bij een nest op Marker Wadden” vertelt Maarten Hotting.

Dat dwergsterns Marker Wadden broeden is bijzonder omdat ze dat tegenwoordig uitsluitend in zoute milieus langs de kust doen. Ze profiteren op Marker Wadden van de kale zandplaten waar ze graag op broeden, nabij de enorme hoeveelheid kleine visjes in de ondiepe geulen van het nieuwe natuurgebied in het Markermeer.

Dwergstern op Marker Wadden

Jan van der Winden en Camilla Dreef van het Lowland Ecology Network onderzoeken sinds 2017 de aantallen, het voedsel en het broedsucces van vogels op Marker Wadden in samenwerking met vrijwilligers en Natuurmonumenten. Visetende watervogels zoals de dwergstern staan namelijk in het Markermeer en IJsselmeer onder druk. Onderzoek geeft inzicht in de effecten van nieuwe broedbiotoop op de eilanden op de beschikbaarheid van vissen. Dwergsterns broeden op Marker Wadden en jagen in de directe omgeving van de kolonie op kleine visjes. Ze geven daardoor informatie over hoe goed het gaat met de visstand in de wateren binnen en direct rondom Marker Wadden.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter