Ga direct naar inhoud
Nieuws

1e Fase Project Marker Wadden feestelijk afgerond

07 juni 2023 | Roos Kooiman

Tien jaar geleden begonnen Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat, met een startbijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode loterij, een spannend avontuur. De aanleg van een archipel van zeven nieuwe eilanden in het Markermeer om de natuur- en waterkwaliteit van het Markermeer te verbeteren. De eerste stap is overtuigend gezet en is voor de betrokken organisaties nu afgerond. Tijdens de feestelijke afronding, aan boord van de Abel Tasman, stonden diverse bestuurders en vertegenwoordigers stil bij het nieuw gecreëerde land en bij de succesvolle samenwerking.

baardman

Hoewel de 1e fase van het project Marker Wadden nu is afgerond, blijven er de komende jaren wel enkele werkzaamheden plaatsvinden. Zo blijft bijvoorbeeld Boskalis tot 2030 de randen van de eilanden onderhouden en blijft het projectteam – weliswaar op aangepaste schaal – in stand voor onder andere de verdere inrichting van het 7e eiland en overdracht aan de Beheereenheid Flevoland van Natuurmonumenten.Een groot living lab

Roel Posthoorn, projectdirecteur Marker Wadden, blikt met trots terug: “We hebben met Marker Wadden een heel nieuw landschap gemaakt waar de natuurlijke ontwikkeling weer op gang is gebracht. Dat blijkt onder andere uit meerjarig onderzoek van het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA). Nagenoeg alles was innovatief bij de aanleg van Marker Wadden. Van het onderzoeksprogramma tot aan het bouwen met slib. En van de unieke samenwerking tussen een NGO, het bedrijfsleven en de rijksoverheid tot aan de eerste off grid nederzetting in Nederland. Marker Wadden is een nieuw natuurgebied en een groot living lab”. 

7 juni vaartocht

Landelijk investeringsprogramma

Europees gezien scoort Nederland benedenmaats op het gebied van biodiversiteit en waterkwaliteit. Om deze situatie te verbeteren bestaat er onder andere het landelijke investeringsprogramma ‘Programmatische Aanpak Grotere Wateren’ (PAGW) van de ministeries Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het uitgangspunt van het programma is dat hoogwaardige natuur samengaat met een krachtige economie. De eerste fase Marker Wadden is het eerste project dat binnen dit investeringsprogramma is afgerond. Marjolijn van de Zandschulp, hoofdingenieur-directeur (HID) van Rijkswaterstaat Oost Nederland en coördinerend HID van de Programmatische aanpak Grote Wateren, sprak tijdens de oplevering haar trots uit en feliciteerde het projectteam met het behaalde resultaat.

Ultieme droom

De droom van Natuurmonumenten is een robuust natuurgebied in het Markermeer voor vogels, vissen én mensen. Een groot deel van die droom is met de aanleg van de 1ste fase nu gerealiseerd, maar we zijn er nog niet. Roel Posthoorn namens Natuurmonumenten: “De natuurontwikkeling op Marker Wadden overstijgt al onze verwachtingen, maar voor een gezond en toekomstbestendig Markermeer zijn meer maatregelen nodig. We werken als Natuurmonumenten toe naar een uitbreiding, maar hoe die eruit gaat zien weten we nog niet.“ aldus Posthoorn

Iedereen die heeft bijgedragen: bedankt!

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten en is uitgevoerd samen met Rijkswaterstaat en Boskalis. Naast een startbijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij hebben ook het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Flevoland en provincie Noord-Holland bijgedragen aan de realisatie van de zeven eilanden. Ook de gemeente Lelystad, Nationaal Park Nieuw Land, maatschappelijk organisaties, vrijwilligers en het bedrijfsleven zijn bij het project betrokken. Dankzij ieders inzet is Nederland een waardevol en uniek natuurgebied rijker.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter