Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrijwillige onderzoekers zien eerste zoogdieren op Marker Wadden

14 juni 2019 | Roos Kooiman

Op één dag hebben zo’n 90 vrijwillige onderzoekers veel planten- en diersoorten op de Marker Wadden geteld. De nieuwe eilandengroep in het Markermeer bruist van het leven. De eilandengroep is nog in aanleg en de biodiversiteit is er nu al enorm. De ontdekking van de eerste vleermuizen en vele vogelsoorten is opzienbarend. Natuurmonumenten organiseerde op 14 juni een ‘1000-soortendag’ waar vogelaars, duikers, insectenkenners, visonderzoekers en andere amateurbiologen op land, in het water en de lucht waarnemingen hebben verzameld.

Vrijwilligers tellen planten en dieren op Marker Wadden

De eerste vleermuizen zijn in de nacht gespot met een automatische batdetector. De onderzoekers zagen een gewone dwergvleermuis, een soort die meestal in gebouwen zit. Dus die heeft flink wat kilometers afgelegd. Heel bijzonder is dat ook de kleine dwergvleermuis is gezien. Verder zagen de vrijwilligers een laatvlieger en de ruige dwergvleermuis. Dit zijn de eerste zoogdieren die onderzoekers op de Marker Wadden hebben waargenomen.

Goede waterkwaliteit

De duikers ontdekten kranswieren in de bassins op het eiland, een belangrijk teken dat de waterkwaliteit goed is. Verder werden in het water tussen de eilanden volop vislarven, aasgarnalen en watervlooien aangetroffen. Een expert van loopkevers verwachtte wellicht een enkele soort te zien, maar was aangenaam verrast. Hij telde in korte tijd al twaalf verschillende soorten.

Duikers vinden o.a kranswieren, vislarven, aasgarnalen en watervlooien

De onderzoekers zagen op één dag ongeveer vijftig verschillende soorten vogels en 120 soorten verschillende soorten planten, waaronder de paars-roze bloemetjes van de karthuizer anjer en het gele goudknopje.  Vooral de ijseend wekte veel enthousiaste reacties op. Ook zag men al tien geoorde futen en veertig casarca’s, een oranjebruin gekleurde eendensoort. En natuurlijk troffen de onderzoekers vele insecten aan, waaronder ook de zwervende heidelibelle, een opvallende rode soort die je het eerste in het jaar tegenkomt.

Roel Posthoorn, projectdirecteur Marker Wadden: “De inzet van al deze enthousiaste (amateur) biologen is hartverwarmend. De betrokkenheid met dit nieuwe stukje Nederland is enorm. De bevindingen zijn een waardevolle aanvulling op het wetenschappelijke onderzoek dat op de Marker Wadden wordt gedaan.”

Utopia voor onderzoekers

Voor onderzoekers is Marker Wadden een uniek experiment. De nieuwe eilandengroep is aangelegd met slib, zand en klei uit het Markermeer. Rond de eilanden wordt slib ingevangen, waardoor het water helderder wordt en het onderwaterleven weer op gang komt. Boven water profiteren planten en dieren van het nieuwe, gevarieerde land. Marker Wadden biedt onderzoekers een unieke kans om de aanleg van natuureilanden en de ontwikkelingen van de natuur ter plekke te volgen. Het is daarmee één groot ‘living lab’.

Wil je zelf eens kijken op Marker Wadden? Reserveer hier je ticket voor de veerboot naar Marker Wadden

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter