Nieuws van de boswachter

Droomvlucht voor boswachter Naardermeer

24 juni 2022 | Angelique Aerts

Er zijn heus veel dagen dat ik achter de computer zit, maar er zijn ook dagen dat je het veld in mag. Gisteren mocht ik mee in een klein vliegtuigje om de purperreigers van het Naardermeer te tellen, een droomvlucht!

Purperreigers Naardermeer tellen - 2022 luchtfoto

De purperreiger is tegenwoordig een zeldzame moerassoort in Nederland. In het Naardermeer verzetten we veel werk om geschikte broedplek voor deze mooie reiger te creëren. Als de jongen allemaal gevlogen zijn, komt het spannende moment van ‘het tellen van de nesten’. Dat doen we al jaren met een vliegtuigje vanaf vliegbasis Hilversum. We tellen dan ook twee andere plekken in de regio meteen mee. Als de zon op z’n hoogst staat, kun je in de rietkragen duidelijk de witte plekken van een nest zien.

Ietwat wee gevoel in de maag

Ik zeg ‘duidelijk’, maar het tellen gebeurt door mijn (oud)collega’s Jan en Kelly en valt nog niet mee. We vliegen meerdere keren over de rietkragen heen om niets te missen. Het is bepaald geen lijnvlucht en in het kleine vliegtuigje met schielijke bewegingen heb ik wel een ietwat wee gevoel in mijn maag. ‘Vlieg er nog 1x over heen’ en hups, gelijk maken we een bocht naar rechts om nog een rondje te vliegen.

Ik probeer nog wat foto’s te maken, het is een zonnige dag en het Gooi is prachtig vanuit de lucht. De bossen van de Heuvelrug en de glinsterende laagveenmoerassen richting de Vechtplassen. Maar ik zit vooral te genieten van het hoge perspectief en de weidse horizon!

Boswachter Kelly en Angelique in cabin purperreiger Naardermeer

In de toekomst met een drone

We tellen naast het vliegen echter ook voor de twee keer met een drone vanaf de grond. Minder CO2-uitstoot. Volgend jaar tellen voor de laatste keer met het vliegtuig, daarna kunnen we helemaal over op de drone. Ik ben een geluksvogel dat ik dit jaar nog mee mocht en zit vandaag dan ook nog na te genieten bij de foto’s!

Naardermeer met trein - luchtfoto
Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts
logo