Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jonge zeearenden rond Naardermeer

17 mei 2022 | Angelique Aerts

Er worden afgelopen weken meerdere zeearenden rond het Naardermeer gezien. Dit zijn jonge mannetjes die door het land zwerven op zoek naar een geschikte broedplek voor henzelf. Op termijn zou het Naardermeer ook robuust genoeg kunnen zijn voor een broedend paar zeearenden.

Zeearend - S de Vries

Vliegende deur

De zeearend is de grootste Europese arend. Sinds 2006 broedt deze arendsoort weer in Nederland. Met z’n enorme vleugelspanwijdte van 200 tot 250 cm worden ze ook wel ‘vliegende deur’ genoemd. Jonge zeearenden zwerven na het uitvliegen een paar jaar rond op zoek naar een geschikte plek om zelf te broeden. In het Naardermeer is voorlopig genoeg te eten: meerkoeten, eenden en ook vis.

Schil van natte natuur

Boswachter Luc Hoogenstein: ‘Het is zeker mogelijk dat er met een paar jaar ook een paar zeearenden een poging doet in het Naardermeer te nestelen. Ze hebben een oude, stevige boom nodig voor hun grote nest, rust en genoeg voedsel in de buurt. We werken samen met Provincie Noord-Holland en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht aan een schil van natte natuur om het kerngebied van het Naardermeer heen. Zo wordt het Naardermeer echt robuust genoeg voor deze prachtige soort. Wie weet!’

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts