Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vaarexcursie Naardermeer voor mensen met dementie en hun verzorgende

26 april 2024 | Angelique Aerts

Heeft u of uw partner dementie en wilt u wel eens de natuur in gaan? Dit kan op dinsdag 4 juni tijdens een speciale vaartocht op het Naardermeer. Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten organiseren deze vaartocht speciaal voor mensen met dementie en hun verzorgende.

ARK boot Naardermeer

Varen op het Naardermeer 

Het Naardermeer is het eerste beschermde natuurgebied van Nederland en het beschermen van het gebied stond in 1905 aan de wieg van de oprichting van Natuurmonumenten. Ondanks dat de natuur onder druk staat, is die nog enorm rijk aan allerlei planten- en diersoorten. De rust op het water, de vogelgeluiden en de grillige vormen van de rietkragen aan het meer maken een vaartocht een onvergetelijke ervaring. Op de boot staan we rustig stil bij wat we horen, maar ook wat we kunnen voelen en ruiken. 

De vaartocht zelf 

De tocht duurt ongeveer 2,5 uur en gaat met een overdekte excursieboot. Ook is er beperkt ruimte voor rolstoelhouders. Wilt u hier gebruik van maken, laat het weten bij uw aanmelding. De begeleiding is in handen van Ton Koot. Hij is 14 jaar gespreksleider in Alzheimer Café Weesp en excursieleider bij Vogelbescherming Nederland. De kosten bedragen € 15,00 per persoon. Als u mee wilt, dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • U moet een vorm van dementie hebben en begeleiding hebben van uw partner of een andere begeleider die u goed kent. 
  • U moet in staat zijn om 2,5 uur zonder toiletbezoek te kunnen. Er is namelijk geen toilet aan boord. 
  • U dient warm gekleed te zijn. De boot is overdekt, maar op het water is het altijd een stuk kouder dan aan land. 
  • Het is verder aan te bevelen om een verrekijker mee te nemen. 

Voor meer informatie over de boot kunt u kijken op: https://www.natuurmonumenten.nl/veelgestelde-vragen-vaartochten-naarder…;

Aanmelden 

Meld u aan via een e-mail aan [email protected]. Vermeld alstublieft de volgende gegevens: 

  • Vogelexcursie Naardermeer 4 juni, 
  • uw twee namen, 
  • uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent. 

De vaartocht begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. U dient uiterlijk om 13.45 uur aanwezig te zijn. De opstapplaats is Erf Stadzigt, Meerkade 2 in Naarden. U kunt gratis parkeren en in Gasterij Stadzigt kunt u iets eten en drinken.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts