Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het broedseizoen is aangebroken

14 maart 2024 | Zita Dijkema

De dagen worden weer langer en de temperaturen stijgen, vogels fluiten volop terwijl de knoppen van struiken en bomen uitlopen. Een prachtig teken dat de natuur weer tot leven komt en het broedseizoen is aangebroken! Tijdens het broedseizoen worden er partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. De natuur is daarom komende maanden extra kwetsbaar, ook in het Dwingelderveld. Het is van groot belang om juist nu de natuur haar rust te gunnen.

Haas

Boswachter Sanne van Gemerden : “Dieren krijgen de lentekriebels en maken zich klaar voor de komst van hun kleintjes. Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Samen kunnen we ervoor zorgen dat dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben.”

Jonge das met ouder

Iedereen kan meehelpen, ook jij!

Met een gezamenlijke actie ‘de kraamkamer van de natuur’ vragen alle boswachters van Nederland bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Iedereen is van harte welkom in de natuur maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren. Dus als je de kraamkamer van moeder natuur bezoekt houd je dan aan de geldende regels van het gebied, blijf als bezoeker op de paden, houd de hond aangelijnd en neem afval mee terug naar huis.

Ree met jong

Verstoring

De gevolgen van verstoring in de natuur hebben juist in het voorjaar een groot effect op parende, broedende, barende of zogende dieren. De verstoring komt door loslopende honden, mensen die van het pad af gaan en plekken betreden waar dat niet mag. Maar ook afval dat bezoekers achterlaten in de natuur is een probleem, omdat bijvoorbeeld vogels de rommel gebruiken in hun nest waar kuikens in verstrikt kunnen raken. Veel mensen beseffen niet wat hun gedrag betekent voor de natuur en waarom de regels in de natuur er eigenlijk zijn. Het gevolg van verstoring is dat vogelsoorten die op de grond broeden worden verjaagd en hun kuikens niet overleven, jonge reekalfjes worden verstoten, hazen raken in de stress of dassen worden verstoord bij hun burcht waardoor ze hun hol niet meer uit durven om voedsel te halen voor hun jongen.

Bosuillen
Zita Dijkema
Zita Dijkema