Nieuws van de boswachter

10x tips voor de voorjaarsvakantie op Schiermonnikoog

04 februari 2022 | Cynthia Borras

De donkere, gure wintermaanden beginnen weer achter ons te liggen. De lente is in aantocht en de dagen worden langer. Het zonnetje schijnt steeds vaker en laat de natuur ontwaken. Zet je wollen deken aan de kant en ga naar buiten. We nemen je mee en laten je de prachtige natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog ontdekken.

Voorjaar op Schiermonnikoog

Tijd voor een voorjaarswandeling

In het voorjaar ontwaakt de natuur uit een diepe winterslaap. Het bos kleurt frisgroen,  in de duinen komen het kandelaartje en de vroegeling voorzichtig in bloei. Het is tijd voor een voorjaarswandeling! Op de website van Natuurmonumenten kun je verschillende wandelingen door Nationaal Park Schiermonnikoog downloaden. Ga op pad met de hele gezien langs de Speelnatuur van OERRR  of trek stoere wandelschoenen aan en loop de 15km wandelroute dwars door de natuur van Schiermonnikoog. In de route app van Natuurmonumenten Natuur Routes vind je ook alle wandel en fietsroutes die de boswachters uitgezet hebben op Schiermonnikoog.

Liever het Nationaal Park onder begeleiding van een gids ontdekken? In de voorjaarsvakantie organiseren onze boswachters tochten langs kwelder duin en strand.

Het Baken

Informatiecentrum Het Baken

Van extreme voorjaarswarmte naar dikke sneeuwbuien, in het voorjaar kan het weer onvoorspelbaar zijn. Bij informatiecentrum Het Baken kun je even schuilen voor het slecht weer . In het centrum vind je een expositie voor groot en klein over het Nationaal Park, een winkeltje, een koffiehoek met leestafel en gratis knutselactiviteiten voor kinderen.

Het Baken is de startlocatie van vele excursies en activiteiten. Aan de balie vertellen de medewerkers van VVV en Natuurmonumenten je met veel plezier wat er allemaal te doen is op Schiermonnikoog. Schiermonnikoog begint bij Het Baken!

Kinderactiviteiten bij Het Baken

In de voorjaarsvakantie organiseren de boswachters van Natuurmonumenten toffe natuuractiviteiten voor kinderen. Bij informatiecentrum Het Baken vertelt de boswachter alles over uilen en krijg je een braakbal om lekker uit elkaar te pluizen. Bij de werkschuur van Natuurmonumenten timmer je een stevige vogelnestkast voor thuis.  Met de kleine frutselaars maken wij allerlei pindaslingers en andere vette snacks voor vogels.

 

Speurtochten van OERRR

Speurtochten voor kinderen

Bij informatiecentrum Het Baken kun je verschillende speurtochten kopen om met je kind door de natuur van het Nationaal Park te struinen. De 7 schatten van Schiermonnikoog is één van onze favoriete tochten. Bij Het Baken koop je een houten schatkistjes met daarin een boekje. Al struinend door de natuur ontdek je het Nationaal Park en verzamel je kleine schatten, hier een veertje, daar een mooie schelp… Meer informatie over onze speurtochten vind je hier

 

Speelnatuur Schiermonnikoog


Klimmen en kruipen door Speelnatuur

Lekker ravotten in het kreupelhout, kliederen met water en zand, hutten bouwen, lopen door de griezelgreppel, met de trekpont naar het eilandje van de plas varen of chillen in een hangmat. Speelnatuur Schiermonnikoog is voor alle kinderen die van avontuur houden en niet bang zijn vies te worden. Speelnatuur vind je in het gebied tussen het speelbos en de Berkenplas. Meer info over Speelnatuur Schiermonnikoog vind je hier.

 

Wadexcursie

Lente op het wad

In de lente ontwaakt op het leven op het wad. Dieren die diep in de bodem zaten komen weer naar de oppervlakte. Vissen die in de Noordzee overwinteren brengen een bezoek aan het warmere water van het wad om er eieren uit te zetten. In deze tijd van het jaar kun je op het wad de eieren van de gestippelde dieseltreinworm vinden. Het dier met de mooiste naam van het wad! Het is een heel dunne, lange, groenige worm met stippels. De worm zie je zelfs zelden maar zijn eieren vallen wel op. Ze zien eruit als een soort groene snotjes, ook zeemeermin snot genoemd. Ga met onze gidsen het wad op, boek hier

 

strand Schiermonnikoog

Hop, naar het strand!

Niets is zo lekker als genieten vaan de eerste zonnestralen op het strand. Op het strand kun je je hoofd leegmaken. Op een winderige dag kun je met de kinderen een vlieger uitlaten of je eerste zandkasteel bouwen. Langs de vloedlijn spoelt er altijd van alles, krabbetjes, schelpen, zeesterren, zee-egels, eikapsels van roggen en haaien…. Wil je alles weten over strandvondsten en echte juttersverhalen horen? Ga mee op jutterstocht

Llepelaarkolonie op Schiermonnikoog

Vogels kijken

In het voorjaar trekken miljoenen vogels langs Schiermonnikoog op weg naar hun broedplek.  Grote groepen ganzen verlaten de polder van Schiermonnikoog en zetten de koers op Siberië terwijl duizenden vogels uit Afrika op Schiermonnikoog landen om er te broeden. Welkom bij Schiermonnikoog airport!  In het vroege voorjaar zijn er in de polder nog veel ganzen te zien, bij de westerplas kun je de eerste lepelaars al spotten en op de kwelder hoor je bij mooi weer de eerste leeuweriken. We nemen je graag mee op vogelexcursie.

Nachtwandeling op Schiermonnikoog

’S avonds op pad  in de natuur

Op Schiermonnikoog wordt het ’s avonds nog écht donker en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en kleine beer, Cassiopeia, Orion, de Zwaan, het Zevengesternte… In het voorjaar organiseren de boswachters sterrenwandelingen en avondwandelingen door de natuur van het Nationaal Park.

Met de route app van Natuurmonumenten, Natuur Routes, kun je ook zelf op pad gaan door het donker. Langs de route nachtwandeling op Schiermonnikoog vind je op je telefoon informatie over nachtdieren en bijzondere natuur fenomenen.

Vrijwilligerswerk Veluwezom

Vrijwilligerswerk in de natuur

Tijdens je vakantie kun je ook iets terugdoen voor de natuur van Schiermonnikoog. Eén ochtend per maand helpen vrijwilligers van Natuurmonumenten met duinonderhoud. Iedereen werkt op zijn eigen tempo en ook als je het fysiek niet aan kunt is er genoeg nuttigs te doen. In de kleine duinvalleien van Schiermonnikoog werken deze vrijwilliers aan het behoud van bedreigde soorten als orchideeën en parnassia. Gewapend met scheppen en stevige handschoenen trekken ze jonge berken en andere zaailingen uit de grond. Tijdens de pauze is er koffie/thee en iets lekkers voor iedereen. Meld je hier aan om een ochtend mee te helpen.

 

Cynthia Borras
Cynthia Borras
logo