Ga direct naar inhoud
Nieuws

10x tips voor de voorjaarsvakantie op Schiermonnikoog

23 januari 2024 | Cynthia Borras

De donkere, gure wintermaanden beginnen weer achter ons te liggen. De lente is in aantocht en de dagen worden langer. Het zonnetje schijnt steeds vaker en laat de natuur ontwaken. Zet je wollen deken aan de kant en ga naar buiten. We nemen je mee en laten je de prachtige natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog ontdekken.

Strand Schiermonnikoog

Vogelsnacks maken

Kom op woensdag 21 februari naar de Vette Vogel Snackbar en maak lekkere hapjes om de vogels in je tuin of rond je vakantiehuis te verwennen. Maak een vogelcupcakes, een pindaslinger en tovert appels en dennenapels om in vettevogelhapjes.

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om te nestelen, eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. In het voorjaar vertrekken veel vogels naar het zuiden maar er zijn ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven. Denk aan de merel, huismus, koolmees, pimpelmees... Deze vogels moeten in de winter en aan het begin van het voorjaar juist hun best doen om voedsel te vinden.

vette vogel snackbar

Tijd voor een voorjaarswandeling

In het voorjaar ontwaakt de natuur uit een diepe winterslaap. Het bos kleurt frisgroen,  in de duinen komen het kandelaartje en de vroegeling voorzichtig in bloei. Het is tijd voor een voorjaarswandeling! Op de website van Natuurmonumenten kun je verschillende wandelingen door Nationaal Park Schiermonnikoog downloaden. Ga op pad met de hele gezien langs de Speelnatuur van OERRR  of trek stoere wandelschoenen aan en loop de 15km wandelroute dwars door de natuur van Schiermonnikoog.

Liever het Nationaal Park onder begeleiding van een gids ontdekken? In de voorjaarsvakantie organiseren onze boswachters tochten langs kwelder duin en strand.

Het Baken

Informatiecentrum Het Baken

Van extreme voorjaarswarmte naar dikke sneeuwbuien, in het voorjaar kan het weer onvoorspelbaar zijn. Bij informatiecentrum Het Baken kun je even schuilen voor het slecht weer. In het centrum vind je een expositie voor groot en klein over het Nationaal Park, een winkeltje, een koffiehoek met leestafel en gratis knutselactiviteiten voor kinderen. Het Baken is de startlocatie van vele excursies en activiteiten. Aan de balie vertellen de medewerkers van VVV en Natuurmonumenten je met veel plezier wat er allemaal te doen is op Schiermonnikoog. Schiermonnikoog begint bij Het Baken!

Speurtochten van OERRR

Speurtochten voor kinderen

Bij informatiecentrum Het Baken kun je verschillende speurtochten kopen om met je kind door de natuur van het Nationaal Park te struinen. De 7 schatten van Schiermonnikoog is één van onze favoriete tochten. Bij Het Baken koop je een houten schatkistjes met daarin een boekje. Al struinend door de natuur ontdek je het Nationaal Park en verzamel je kleine schatten, hier een veertje, daar een mooie schelp… Meer informatie over onze speurtochten vind je hier

 

Speelnatuur SchiermonnikoogKlimmen en kruipen door Speelnatuur

Lekker ravotten in het kreupelhout, kliederen met water en zand, hutten bouwen, lopen door de griezelgreppel, met de trekpont naar het eilandje van de plas varen of chillen in een hangmat. Speelnatuur Schiermonnikoog is voor alle kinderen die van avontuur houden en niet bang zijn vies te worden. Speelnatuur vind je in het gebied tussen het speelbos en de Berkenplas. Meer info over Speelnatuur Schiermonnikoog vind je hier.

 

Wadexcursie

Lente op het wad

In de lente is er veel te zien op het wad. Dieren die diep in de bodem de winter doorbrengen komen weer naar de oppervlakte. Vissen die in de diepe wateren van de Noordzee overwinteren brengen in het voorjaar een bezoek aan het de ondiepe Waddenzee om er eieren te leggen. In deze tijd van het jaar kun je zelfs zeemeermin snot vinden op het wad! Wil je hier meer van weten? Ga met onze gidsen mee op wadexcursie boek hier

 

strand Schiermonnikoog

Hop, naar het strand!

Niets is zo lekker als genieten vaan de eerste zonnestralen op het strand. Op het strand kun je je hoofd leegmaken, eindeloos wandelen samen met de kinderen een vlieger uitlaten of je eerste zandkasteel van het jaar bouwen. Langs de vloedlijn spoelt er altijd van alles, krabbetjes, schelpen, zeesterren, zee-egels, eikapsels van roggen en haaien…. Wil je alles weten over strandvondsten en echte juttersverhalen horen? Ga mee op jutterstocht

Llepelaarkolonie op Schiermonnikoog

Vogels kijken

In het voorjaar trekken miljoenen vogels langs Schiermonnikoog op weg naar hun broedplek. Grote groepen ganzen verlaten de polder van Schiermonnikoog en zetten de koers op Siberië terwijl duizenden vogels uit Afrika op Schiermonnikoog landen om er te broeden. Welkom bij Schiermonnikoog airport! In het vroege voorjaar zijn er in de polder nog veel ganzen te zien, bij de Westerplas kun je de eerste lepelaars al spotten en op de kwelder hoor je bij mooi weer de eerste leeuweriken zingen. Wil je ze allemaal zien? Ga mee op vogelwandeling of fiets de trekvogelroute van Schiermonnikoog.

Nachtwandeling op Schiermonnikoog

’S avonds op pad  in de natuur

Op Schiermonnikoog wordt het ’s avonds nog écht donker en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en kleine beer, Cassiopeia, Orion, de Zwaan, het Zevengesternte… In het voorjaar organiseren de boswachters sterrenwandelingen en avondwandelingen door de natuur van het Nationaal Park.

Op de website van Natuurmonumenten vind je ook wandelingen die je zelf kan ondernemen. Langs de route nachtwandeling op Schiermonnikoog krijg je informatie over nachtdieren en bijzondere natuurfenomenen.

Vrijwilligerswerk Veluwezom

Vrijwilligerswerk in de natuur

Tijdens je vakantie kun je ook iets terugdoen voor de natuur van Schiermonnikoog. Eén ochtend per maand helpen vrijwilligers van Natuurmonumenten met duinonderhoud. Iedereen werkt op zijn eigen tempo en ook als je het fysiek niet aan kunt is er genoeg nuttigs te doen. In de kleine duinvalleien van Schiermonnikoog werken deze vrijwilligers aan het behoud van bedreigde soorten als orchideeën en parnassia. Gewapend met scheppen en stevige handschoenen trekken ze jonge berken en andere zaailingen uit de grond. Tijdens de pauze is er koffie/thee en iets lekkers voor iedereen. Meld je hier aan om een ochtend mee te helpen.

 

Braakballen pluizen

Uilenballen pluizen

Op Schiermonnikoog komen er drie soort uilen voor, de ransuil, de kerkuil en de velduil. Uilen jagen s' nachts op muizen. Ze eten hun prooi in één keer op! De botjes, haren en andere delen die de uil niet goed kan verteren, komen in een braakbal weer uit de bek van een uil. Door deze braakballen te onderzoeken, kun je zien wat een uil gegeten heeft. In de voorjaarsvakantie kun je bij informatiecentrum Het Baken braakballen pluizen met de boswachter en alles leren over het gedrag van uilen.

 

Cynthia Borras
Cynthia Borras