Ga direct naar inhoud
Nieuws

10x tips voor de herfstvakantie op Schiermonnikoog

01 september 2022 | Cynthia Borras

De zomer is helaas voorbij maar het najaar heeft op Schiermonnikoog ook veel moois te bieden. De herfst is een magische seizoen als het gaat om de natuur. De kleuren veranderen heel langzaam van groen naar bruin, geel, oranje en rood. In de eilander duinen en in het bos komen er overal paddenstoelen uit de grond. In het najaar is de temperatuur meestal fris maar wel fijn om een lange wandeling door de natuur te maken. Hieronder vind je 10 tips van de boswachter voor een betoverende herfstvakantie met de hele familie op Schiermonnikoog.

Noordzee najaar
Wilde Buitendag Leer overleven, Landal Coldenhove

Avondwandeling

s ’Nachts beleef je de natuur echt anders. Al je zintuigen staan op scherp waardoor je veel meer beleeft. Je bent alerter op geluiden en geuren uit de natuur en ziet andere dieren en bloemen dan overdag. De avondwandeling is een hele beleving. Je wandelt met een gids mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over het eilander leven en de avondlijke natuur.

Orion Nebula vanaf Schiermonnikoog

Bekijk heldere sterrenhemels en donkere nachten

Op Schiermonnikoog wordt het ’s avonds nog écht donker en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en kleine beer, Cassiopeia, Orion, de Zwaan, het Zevengesternte… In het najaar is de hemel vaak zo helder dat je zelfs de Melkweg kan zien. Wil je wel eens meer weten over het heelal en deze sterrenbeelden leren herkennen? Klik hier voor de data van sterrenwandeling op Schiermonnikoog.

Rustende ransuil

Braakballen pluizen

Uilen en andere vogelsoorten (roofvogels, reigers, ...) eten muizen en andere prooidieren, waarvan ze de onverteerde resten uitbraken in de vorm van braakballen. Op plaatsen waar deze vogels regelmatig rusten ('roesten') kan je soms grote aantallen van deze braakballen vinden. Door ze uit te pluizen en de schedelresten op naam te brengen krijg je een indruk van de kleine zoogdierenfauna in de buurt van de vindplaats. Braakbalen pluizen met de kinderen boek je hier.

Love is in the air Schiermonnikoog

Trekvogels

Nergens in Nederland zijn er zo veel vogelsoorten te zien als in het Waddengebied. In het najaar trekken vogels uit het Hoge Noorden naar warmere gebieden. Sommige van deze vogels brengen de hele winter door op Schiermonnikoog. Andere vogels doen het eiland even aan om bij te tanken en trekken verder door richting Afrika. Wil je zien welke vogels het eiland herbergt in deze tijd van het jaar? Laat je verrassen door de trekvogelwandeling.

Jutten

Jutten langs de Noordzee

In het najaar keert het stormseizoen terug. Langs de vloedlijn op het Noordzeestrand spoelt er weer van alles aan. De herfst is dan ook de beste seizoen om te jutten en schelpen te verzamelen. Tussen de talloze mooie schelpen vind je ook roggeneieren, zee-egels, zeesterren en met een beetje geluk zelfs een stukje barnsteen. Wil je alles weten over strandvondsten en echte juttersverhalen horen? Onze gidsen nemen je graag mee op jutterstocht.

Noordzeestrand Schiermonnikoog

Herfstwandelingen

De herfst is één van de mooiste jaargetijden om te wandelen door Nationaal Park Schiermonnikoog. Op de kwelder kleurt de zeekraal intens rood, in de duinen schitteren de oranje duindoorbessen, op het strand hangen indrukwekkende herfstluchten en in het bos liggen de schelpenpadjes bekleed met kleurrijke bladeren. Op de website van Natuurmonumenten zijn er verschillende wandelingen te downloaden. Voor wie van vogels houdt raden wij in het herfst de trekvogelroute aan. Ga je op pad met de hele familie en loop je liever een korte route, probeer dan eens de familieroute Berkenplas. Voor de sportievelingen is er ook de trailrunroute van Schiermonnikoog.

Het Rif

Tussen wad en kwelder

In het najaar verkleuren zeekraal en schorrenkruid van frisgroen naar intens rood. Het Rif van Schiermonnikoog verandert dan in een Marslandschap. Bij hoogwater stroomt het Rif grotendeels onder water en vormt een belangrijk rustgebied voor wadvogels en zeehonden. Bij laagwater is het Rif een immens zandplaat waar het wad, de kwelder en het strand bij elkaar komen. Een excursie op het Rif is voor de natuurliefhebbers zeker een aanrader!

Speurtochten van OERRR

Speurtochten voor kinderen

Bij informatiecentrum Het Baken kun je verschillende speurtochten kopen om met je kind door de natuur van het Nationaal Park te struinen. De 7 schatten van Schiermonnikoog is één van onze favoriete tochten. Bij Het Baken koop je een houten schatkistjes met daarin een boekje. Al struinen door de natuur met je schatkistje ontdek je het Nationaal Park en verzamel je kleine schatten, hier een veertje, daar een mooie schelp…

Speelnatuur Schiermonnikoog

Speelnatuur

Lekker ravotten in het kreupelhout, kliederen met water en zand, hutten bouwen, lopen door de griezelgreppel, met de trekpont naar het eilandje van de plas varen of chillen in een hangmat. Speelnatuur Schiermonnikoog is voor alle kinderen die van avontuur houden en niet bang zijn vies te worden. Speelnatuur vind je in het gebied tussen het speelbos en de Berkenplas. Meer info over Speelnatuur Schiermonnikoog vind je hier.

Cynthia Borras
Cynthia Borras