Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geslaagde oefening oliebestrijding op Waddenzee

07 september 2017 | Cynthia Borras

Er waren zo’n 130 professionals betrokken bij deze oefening, naast de zeventig vrijwilligers!

Geslaagde oefening oliebestrijding op Waddenzee

Vol overgave en met plezier

Er waren zo’n 130 professionals betrokken bij deze oefening, naast de zeventig vrijwilligers. Veel vrijwilligers kwamen van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat, naast diverse andere organisaties, de kooiker van het eiland, medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten en overige betrokkenen die ons UNESCO werelderfgoed, de Waddenzee, een warm hart toedragen. Militairen van Defensie stuurden diverse vrijwilligers aan op aanwijzingen van de Officier van Dienst en andere medewerkers van Rijkswaterstaat. De professionele opzet van de oefening met oefenleider en Officier van Dienst Henk Middendorp van Rijkswaterstaat werd bejubeld.

rws 2017

Fotograaf: Sem van der WalBron: Rijkswaterstaat

De opdracht? Vang de Roboduck!

Er werd hard gewerkt door de organisaties en vrijwilligers, terwijl diverse gasten van verschillend pluimage met de journalisten stonden te schuilen voor de regen die met regelmaat viel. Maar er was ook tijd voor veel plezier onder het harde werken door. Het team wat verantwoordelijk was voor de zogenaamde besmeurde vogels had de theorie in de ochtend al ontvangen. De praktijk werd in de middag op het strand gegeven met een bestuurbare eend op wielen, de Roboduck. Hilarische momenten toen het op vangen aankwam. Ook dat zal met een echte ramp goedkomen, maar ook dan zal het vangen een kunst zijn.

placeholder

Fotograaf: Sem van der WalBron: Rijkswaterstaat

Met improviseren en goed samenwerken werd het een zeer geslaagde oefening. In geval van een daadwerkelijke olieramp, zal het samenwerken met de verschillende organisaties die ook nu betrokken waren, zeker vruchten af kunnen gaan werpen.

Hoe beleefden de medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten de oefening?

We kregen verschillende reacties van onze medewerkers en vrijwilligers:

Anouk, vrijwillige boswachter Natuurmonumenten

'De dag begon met heftige miezer, een goed vooruitzicht voor de ‘oliebestijdingsoefening’. We kregen een warm welkom van de soldaten met koffie en thee in de ‘s ochtends opgezette legertent. Er hing een goede sfeer gedurende de dag ondanks een heftige regenbui halverwege. En het toppunt van de dag, voor het EHBO vogelteam en de bezoekers, was toch echt het vangen van de roboduck'.

Annemarie, vrijwillige toezichthouder Natuurmonumenten

'Als vrijwilliger van Natuurmonumenten was het een geweldige ervaring om mee te werken aan de oefening in het kader van ‘Olie Alert Waddenzee’. We moeten er niet aan denken dat er een olieramp zal plaatsvinden, maar deze oefening zal bijdragen aan een goede voorbereiding. Vooral de samenwerking met Rijkswaterstaat, collega's van Staatsbosbeheer en de 'jongens' van Defensie was leerzaam, nuttig, maar ook heel prettig. De logistieke operatie die bij een dergelijke oefening komt kijken verdiend bewondering. Het is fantastisch om te zien dat er zoveel mensen en organisaties betrokken zijn om onze natuur te beschermen!'.

placeholder

Fotograaf: Sem van der Wal
Bron: Rijkswaterstaat

Sanne, Boswachter Communicatie en Beleven Natuurmonumenten

'Het was goed om met elkaar te oefenen. Een aantal boswachters trainden hoe je door olie getroffen vogels moet zoeken en behandelen op het strand. Een met olie besmeurde vogel wordt koud en ziek'.

Erik, Boswachter Ecologie Natuurmonumenten

'Het is vandaag wel duidelijk geworden wat een enorme operatie het opruimen van olievervuiling is en hoe desastreus zo'n ramp zou zijn voor de kwetsbare Waddennatuur. We moeten er dan ook alles aan doen zo'n ramp te voorkomen. Mocht er onverhoopt toch ooit zo'n ramp plaatsvinden dan kunnen we maar het beste goed voorbereid zijn en daarbij heeft de oefening van vandaag zeker geholpen. Verder zorgde vandaag ook het weer ervoor om de oefening een levensecht karakter te geven. Olierampen gaan namelijk nogal eens gepaard met guur, onstuimig weer.'

Jan Willem, Coördinator beheer Natuurmonumenten

'In het CoWa kwamen alle betrokken organisaties samen om de oliebestrijding te organiseren. Rijkswaterstaat, Gemeente Schiermonnikoog, Wetterskip Fryslân, politie, ambulance, brandweer en Natuurmonumenten met ieder haar eigen professie. We waren een echt team met een gezamenlijk doel. Het was prettig om deel te zijn van dit team en te zien dat samenwerken werkt!'

Cynthia Borras
Cynthia Borras